"ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ"

Ημερίδα

 

Ζάππειο, 8.3.01

Άννα Καραμάνου
Γραμματέας Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ- Ευρωβουλευτής
(Εναρκτήρια ομιλία)

 

Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αφιερώνεται από τον Τομέα μας στον αγώνα και το όραμα των γυναικών για την επικράτηση των ανθρώπινων αξιών στη πολιτική, την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, την κατοχύρωση του διαλόγου ως του μοναδικού μέσου επίλυσης των διαφορών, τη καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού, την δίκαιη κατανομή του πλούτου και προπαντός την μετατροπή της κουλτούρας της βίας σε πολιτισμό ειρήνης και σεβασμού των όποιων διαφορών, φυλετικών, πολιτικών, θρησκευτικών. Γι αυτό, επιλέξαμε ως σύνθημά μας “Καιρός να Ζήσουμε Μαζί με Έμπνευση και Φαντασία”.

 

Βασικός μας σκοπός και στόχος είναι να εμπλουτίσουμε και να διευρύνουμε το πεδίο δράσης του γυναικείου κινήματος με τον αγώνα για τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων, σε μια συγκυρία όπου τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι πάνω από τα Βαλκάνια.

 

Για τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ιδιαίτερα για μας τις γυναίκες, αποτελεί χρέος να συμβάλουμε ουσιαστικά στη συνάντηση των πολιτισμών της περιοχής μας, να δημιουργήσουμε δημοκρατικούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας και σε μια εποχή που τα μεταναστευτικά ρεύματα επηρεάζουν και τη χώρα μας, να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ανοιχτής και σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής ή θρησκευτικής πίστης.

 

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχω υποστηρίξει την άποψη, ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από τις πολιτικές αποφάσεις, συνιστά σοβαρή αναπηρία για τη δημοκρατία, φτώχεια και στέρηση των χωρών μας από τη μη αξιοποίηση της φαντασίας, των ικανοτήτων, των ιδεών και του συστήματος αξιών των γυναικών. Ενός συστήματος που δίνει προτεραιότητα στη προστασία της ζωής, στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο, που δίνει αξία στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών και των παιδιών, στην κατοχύρωση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, στη συμφιλίωση των λαών, την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, δηλαδή, τομείς πολιτικής που συνδέονται άμεσα με τις κοινές μας αξίες και το όραμα μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας, με ελευθερία, ισότητα ευκαιριών, δικαιοσύνη και ευημερία για όλους.

 

Κατά τη σημερινή ημερίδα, ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αναδείξει τη σημασία και την αξία της ενσωμάτωσης της ισότητας των δυο φύλων στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους οι διακρίσεις λόγω φύλου διαπλέκονται με τον ρατσισμό. Γι αυτό και επέλεξε με πολλή προσοχή τις εισηγήτριες, προσωπικότητες της πολιτικής μας ζωής και της κοινωνίας των πολιτών.

 

Είναι γεγονός ότι, η περιθωριοποίηση των γυναικών και οι διακρίσεις εις βάρος τους, ιδιαίτερα των μεταναστριών, μπορούν να ενταθούν από εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας. Αντιστοίχως, ο ρατσισμός μπορεί να οξυνθεί λόγω εμπλοκής και του φύλου. Γι αυτό, οι όποιες στρατηγικές για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την δημιουργία μιας σύγχρονης κοινωνίας στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα που δημιουργείτα, για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και την διάσταση του φύλου.

 

Τα ζητήματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν λεπτομερώς στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ενσωμάτωση του Φύλου στον Αγώνα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου 2001 στην Νότια Αφρική. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, ενόψει αυτής της Διάσκεψης, αν η σημερινή μας ημερίδα κατέληγε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις.

 

Αυτή τη βδομάδα,  ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νέο νόμο για την μετανάστευση. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ξεκινήσει ο διάλογος για μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Άσυλο και την Μετανάστευση, ενώ η επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου προωθεί ένα πακέτο μέτρων, τόσο για την προώθηση της ισότητας των φύλων, όσο και για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση την εθνική καταγωγή, τη φυλή ή το φύλο.

 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως τελικά, τα οικονομικά συμφέροντα και οι δημογραφικές εξελίξεις θα υποχρεώσουν την Ευρώπη να δεί το θέμα των μεταναστών από μια διαφορετική σκοπιά και να αξιολογήσει τις θετικές πλευρές της πολυπολιτισμικότητας. Τα κοινά ευρωπαϊκά μας σχέδια θα πρέπει να βασίζονται στις κοινές ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές μας αξίες, όπως είναι η ισότητα, η ελευθερία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Κατά τη φετινή 8 Μάρτη, απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς τους άνδρες και τους καλούμε να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά των διακρίσεων. Ταυτόχρονα, τους προκαλούμε να εξετάσουν και να αναθεωρήσουν την παρωχημένη αντρική τους ταυτότητα και το πατριαρχικό σύστημα που βασίζεται στην ψευδαίσθηση της ανδρικής υπεροχής και της κατωτερότητας των γυναικών.

 

Σήμερα, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες, προωθείται η εμπλοκή των ανδρών στην υπόθεση της ισότητας των φύλων και η ανάδειξη του ρόλου του πατέρα στην οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ, αν επιθυμεί να διατηρήσει τον πρωτοπόρο και ηγεμονικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία, οφείλει να έχει ευαίσθητες κεραίες και να συλλαμβάνει τα σύγχρονα μηνύματα. Κι ένα από τα μηνύματα των καιρών είναι η ανάγκη να συμβιώνουν ειρηνικά τα δύο φύλα μεταξύ τους αλλά και με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας.

 

Καιρός λοιπόν να Ζήσουμε ΜΑΖΙ με Έμπνευση και Φαντασία.