Άννα Καραμάνου: "Νιώθω σα να είμαι ευρωβουλευτής Ροδόπης!"

xronos.gr // "ΧΡΟΝΟΣ" Κομοτηνής

Της Μαρίας Φανφάνη

24.2.2004

 


"Πστεύω ότι ο Γιώργος ο Παπανδρέου θέλει να κάνει την Ελλάδα, Σουηδία, ως προς την λειτουργία της δημοκρατίας, ως προς το κοινωνικό κράτος και ως προς την συμμετοχή των γυναικών στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων" τονίζει με νόημα η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Άννα Καραμάνου: Από την Ευρώπη στην Ροδόπη χθες η ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου, που άφησε για λίγο τις Βρυξέλλες περιόδευσε μαζί με την υποψήφια βουλευτή Χρύσα Μανωλιά στα χωριά του νομού, συνομίλησε με τον απλό κόσμο κι έκανε το πάν για να κατευθύνει τις ψήφους σ' ένα γυναικείο πρόσωπο.

Ευγενική και ανθρώπινη πάντα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη σε θέματα ισότητας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για τις σχέσεις φιλίας που την ενώνουν με την Ροδόπη, κάτι που η ίδια σχολιάζει χαριτολογώντας "Νοιώθω σα να είμαι ευρωβουλευτής Ροδόπης". Ο λόγος της είναι γάργαρος, η στήριξη της στο πρόσωπο της υποψήφιας βουλευτή φανερή, τα επιχειρήματα που δίνει γι' αυτό άκρως πειστικά:

κ. Καραμάνου, τι σας φέρνει και πάλι στην Θράκη με την οποία γνωρίζουμε ότι σας συνδέουν σχέσεις φιλίας με ανθρώπους της, αλλά και αγάπης με την περιοχή γενικότερα;

-"Εδώ με φέρνει η φιλία μου με την Χρύσα την Μανωλιά. Είναι μια ικανή, άξια γυναίκα που αξίζει πραγματικά να εκλεγεί όχι μόνο στο κοινοβούλιο αλλά και να συμμετάσχει και στην μελλοντική κυβέρνηση και ξέρετε, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει πολλές γυναίκες και στην νέα κυβέρνηση διότι επιδιώκει την ανανέωση και την αλλαγή στο κόμμα.

Έπειτα έχω αγαπήσει τον τόπο δηλαδή νοιώθω σαν να είμαι ευρωβουλευτής Ροδόπης πλέον τόσες φορές που έχω έρθει, έχω γυρίσει σχεδόν όλα τα χωριά και σήμερα ιδιαίτερα έτσι ευχαριστήθηκα πάρα πολύ με όλα αυτά τα πολιτισμικά events που έχετε, όλος αυτός ο τρόπος που γιορτάζετε την Καθαρή Δευτέρα μου αρέσει πάρα πολύ, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά, τρώνε μαζί, χορεύουν, γελούν, τραγουδούν και βέβαια βλέπω ότι και εδώ πρωτοστατούν οι γυναίκες.

Οι περισσότερες γυναίκες που κινούν τα νήματα στους συλλόγους και στους δήμους είναι γυναίκες της τοπικής κοινωνίας και αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ελπίδα ότι πραγματικά οι γυναίκες θα έχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για να αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, την φαντασία, την αποτελεσματικότητά τους και πιστεύω βαθιά στις ικανότητες των γυναικών, στο δικαίωμα των γυναικών στο να προσφέρουν στα κοινά, στην πολιτική. Η κοινωνία μας είμαι σίγουρη ότι θα γίνεται καλύτερη όσο περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν, γι' αυτό και ο δικός μας, ο νέος αρχηγός δίνει πολύ μεγάλη αξία στην συμμετοχική δημοκρατία και συμμετοχή βέβαια των γυναικών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Πιστεύω ότι η Χρύσα έχει δώσει δείγμα γραφής, βγήκε πρώτη βουλευτής στις τελευταίες εκλογές και έγινε μια πολύ μεγάλη αδικία εις βάρος της. Μια απόφαση η οποία ανέτρεψε την λαϊκή βούληση που την είχε αναδείξει πρώτη βουλευτή και δεν είναι μόνο θέμα αδικίας, η Χρύσα είναι ένα πολύ ικανό άτομο με ήθος, με αγωνιστικότητα είναι και πεισματάρα, είναι προσηλωμένη στο αποτέλεσμα, δεν είναι η πολιτικός που θα πει ωραία λόγια, θα δώσει υποσχέσεις και στο τέλος θα εξαφανιστεί και είναι ο άνθρωπος που βλέπω ότι είναι κοντά στο λαό της Ροδόπης που νοιάζεται, που πονάει, που υποφέρει πραγματικά για τα προβλήματα του τόπου και υπό αυτή την άποψη με έχει κάνει κι εμένα κοινωνό να μεταφέρω προβλήματα της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έχω κάνει διότι κι εμείς δώσαμε μάχες εδώ για να μην κοπούν οι επιδοτήσεις για τα καπνά κι έχουμε διασφαλίσει τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013 αλλά και στην συνέχεια θα δώσουμε μάχες και δεν είναι μόνη της η Ελλάδα. Είναι μαζί και με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία όποτε έχουμε ελπίδες ότι δεν θα αφαιρεθούν θέσεις εργασίας από την περιοχή.

Η ανανέωση τόσο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και στα ψηφοδέλτια πιστεύετε θα φέρει θετικά αποτελέσματα στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων;

-Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κατεξοχήν πολιτικός του διαλόγου και ο άνθρωπος που πιστεύει βαθύτατα στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και κυρίως των γυναικών. Είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός ο οποίος έχει βγει και έχει πει ότι θα πρέπει γυναίκες και άνδρες, 50-50% να συμμετέχουν στα κέντρα λήψεων αποφάσεων και μην ξεχνάμε ότι έχει και έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Σουηδία όπου έζησε ως εξόριστος.

Γνωρίζει άψογα την σουηδική γλώσσα και είναι στιγμές που ονειρεύομαι αλλά και πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να κάνει την Ελλάδα Σουηδία ως προς την λειτουργία της δημοκρατίας, ως προς το κοινωνικό κράτος και ως προς την συμμετοχή των γυναικών στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων γιατί ξέρουμε ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, η καλύτερη, έχει μια κυβέρνηση με άνδρες-γυναίκες 50-50% και ένα κοινοβούλιο με 46% γυναίκες.

Είναι η χώρα με το πιο αναπτυγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας, έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην παροχή βοήθειας του τρίτου κόσμου. Μακάρι να γίνει και η Ελλάδα έτσι και νομίζω ότι και η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί φοβερά τα τελευταία 20 χρόνια παρά τα όσα λέει η αντιπολίτευση, το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει, έχουμε μια ισχυρή οικονομία ο Σημίτης νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά, μείωσε τον πληθωρισμό, έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε τεράστιες υποδομές που σήμερα η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έργα πνοής με αεροδρόμια, λιμάνια, δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που θα το ζήλευε και η Ευρώπη, με την ζεύξη του Ρίου-Αντιρρίου, με μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία.

Τεράστιο έργο παρήγαγε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και πιστεύω ότι ο Γιώργος ο Παπανδρέου πλέον έχει μια ισχυρή βάση πάνω στην όποια μπορεί να οικοδομήσει την σύγχρονη Ελλάδα, δηλαδή να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην καθημερινότητα, στα προβλήματα της καθημερινής ζωής, ο Σημίτης προσηλωμένος στην μακροοικονομία να νοικοκυρέψει κυρίως τα δημόσια οικονομικά δεν είχε τον χρόνο δεν έδωσε ίσως την προσοχή που έπρεπε να δώσει, χωρίς όμως να υποτιμάται το άλλο τεράστιο έργο που παρήγαγε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία πραγματικά να εκσυγχρονίσει το σύστημα, το σύστημα υγείας, παιδείας και κυρίως και πάνω απ' όλα να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, να μην έχουμε αυτή την αυξημένη ανεργία που έχουμε ανάμεσα στους νέους σήμερα. Έχει ιδέες, έχει φαντασία, έχει σύγχρονο πνεύμα, καινοτόμο πνεύμα, είναι τολμηρός πολιτικός και το έχει αποδείξει ότι διαθέτει τόλμη και φαντασία. Κανένας δεν πίστευε πριν από μερικά χρόνια ότι θα ανέτρεπε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και θα δημιουργούσε σχέση φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της Βαλκανικής και ακόμη και με την Τουρκία.

Η σχέση και οι δεσμοί σας με την μειονότητα και με τα πομακικά χωριά είναι ιδιαίτερα θερμές. Θα συνεχίσετε στον δρόμο που χαράξατε;

-Εγώ πιστεύω βαθύτατα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως θρησκείας ή όποιας άλλης καταγωγής. Θεωρώ ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη στην πολιτική που ασκήθηκε επί σειρά ετών στην περιοχή, στην Θράκη και εκ μέρους της Ελλάδας και εκ μέρους της Τουρκίας βεβαίως, διότι και οι δύο πλευρές ευθύνονται για ό,τι έχει συντελεστεί εδώ στην περιοχή και βεβαίως θα συνεχίσω γιατί πιστεύω ότι και αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν στον ήλιο μοίρα και έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μου η εντύπωση που μου έκανε το καλοκαίρι που επισκέφτηκα πομακικά χωριά και που νέες κοπέλες 20 χρονών δεν μιλούσαν ελληνικά, δεν μιλούσαν την γλώσσα της χώρας στην οποία γεννήθηκαν και ζούνε.

Πώς μπορούν αυτές οι γυναίκες, αυτά τα νέα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται; Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική ισότητα και ισονομίας, ισοπολιτείας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζούμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ένα πολυπολιτισμικό πρότυπο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγώ συνεργάζομαι και επικοινωνώ θαυμάσια χωρίς κανένα πρόβλημα με βουλευτές από 15 διαφορετικές χώρες τώρα, από 25 διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές θρησκείες και δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα, συνεργαζόμαστε δημιουργικά.

Είναι λοιπόν δυνατό εδώ οι άνθρωποι στην Θράκη να μην μπορούν να ζήσουν αρμονικά και ειρηνικά και με σεβασμό ο ένας στον άλλο επειδή έχουν διαφορετικές θρησκείες ή διαφορετική εθνική καταγωγή; Αυτά στην εποχή μας έχουν ξεπεραστεί και αν θέλετε είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα. Ο αγώνας του 21ου αιώνα γίνετε κατεξοχήν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι έχοντας κατακτήσει μια ισχυρή οικονομική βάση, έχοντας λύσει βασικά προβλήματα της καθημερινής ζωής οι άνθρωποι πλέον και η πολιτική θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της ζωής και δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή χωρίς σεβασμό του ενός προς τον άλλο, χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Χρύσα θεωρώ ότι αποτελεί έναν αντιπροσωπευτικό τύπο τέτοιου πολιτικού, που θα δώσει ώθηση σε αυτά τα ζητήματα της ποιότητας στα θέματα που αφορούν την ποιότητα της καθημερινής ζωής, την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, της συμμετοχής στην δημοκρατία στην λήψη των αποφάσεων στην ενεργοποίηση του πολίτη που ονομάζουμε συμμετοχική δημοκρατία που είναι και το αίτημα της νέας εποχής".

Η κ. Καραμάνου είναι μια γυναίκα που έχει παλέψει με πάθος για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων, των μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων κ.ά., στοιχείο που της προσδίδει ένα επιπρόσθετο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα με την κ. Μανωλιά η οποία έχει συμμετάσχει στη νομαρχιακή επιτροπή ισότητας Ν. Ροδόπης, τη δημοτική επιτροπή για τη γυναίκα, την περιφερειακή επιτροπή ισότητας, έχει κάνει αγώνες για θεσμικές αλλαγές και αλλαγές στην καθημερινότητα, έγινε συνεργάτης και συνοδοιπόρος όλων των γυναικών.



http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1077598800,77689,