Η αξιοκρατία ευνοεί τις γυναίκες

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

Της Τζώρτζιας Κοντράρου

16. 01. 2002

 

 

Επειδή ο δρόμος για την πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών είναι μακρύς, χρειάζεται η ποσόστωση ως αναγκαίο διοικητικό μέτρο ώστε οι γυναίκες να μετέχουν στα κέντρα αποφάσεων. Βήματα έχουν γίνει αρκετά. Ήδη υπάρχουν πρωθυπουργί-σιμες γυναίκες και έπονται πολλές. Έτσι δεν φαίνεται μακρινό όνειρο να αναδειχθεί γυναίκα πρωθυπουργός και στη χώρα μας. Η ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου απαντάει στις 20 ερωτήσεις με αφορμή τη συμβολή της στον αγώνα να μη θανατωθεί διά λιθοβολισμού η Νιγηριανή μητέρα.

 

Ανθρώπινα Δικαιώματα: Πόσο προστατεύονται στην Ευρώπη;

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Περιθώρια για βελτίωση πάντα υπάρχουν.

Δεν ευθύνεται η Δύση για την μη πρόοδο της Αφρικής;

Ευθύνεται η ανοχή όλων μας σε ένα παγκόσμιο σύστημα που παράγει ανισότητες και καταδικάζει τα 2/3 του πληθυσμού της Γης σε υπανάπτυξη και φτώχεια.

Όψιμη αντίδραση;

Εννοείτε των ΜΜΕ; Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Κάθε μέρα γίνονται κλειτοριδεκτομές. Τι κάνουμε εμείς;

Ρωτήστε τους κατέχοντες την εξουσία, που συντηρούν βάρβαρες παραδόσεις πάνω από τους νόμους του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Εμείς καταγγέλλουμε, διαμαρτυρόμαστε, καταθέτουμε ψηφίσματα, αγωνιζόμαστε και ενίοτε δικαιωνόμαστε, όπως συνέβη με τη Νιγηριανή.

Ακόμη και οι Ελληνίδες κέρδισαν τον σεβασμό στα δικαιώματά τους;

Έχουμε κερδίσει πολλά, αλλά ο δρόμος για την πλήρη ισότητα είναι μακρύς. Μόλις πριν από 50 χρόνια κατακτήσαμε το δικαίωμα ψήφου.

Ένας ισχυρός άνδρας, εφαλτήριο για μια γυναίκα;

Το αντίστροφο είναι συνηθέστατο. Ο λαός λέει ότι πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα ... Σε όλους βέβαια τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις. Προσωπικά δεν συνάντησα μέχρι στιγμής κανένα τέτοιον άνδρα.

Το «βόλεμα», πρώτο μέλημα της γυναίκας;

Υπάρχουν ακόμη οπαδοί της παλιάς σχολής. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν βολεύονται με παραδοσιακές συνταγές.

Σύζυγος, μητέρα, γιαγιά και πολιτικός. Μήπως η ποσότητα μειώνει την ποιότητα;

Σύζυγος, πατέρας, παππούς, πολιτικός· υπάρχει πρόβλημα; Να ισχύσει και για τις γυναίκες η συμβατότητα του ιδιωτικού με τον δημόσιο βίο.

Γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μας. Μακρινό όνειρο;

Όχι και τόσο μακρινό πια. Έχουμε ήδη αρκετές πρωθυπουργίσιμες και έπονται πολλές. Το 61,2% όσων πήραν πτυχίο μέσα στο 2000 ήταν θηλυκού γένους. Η αξιοκρατία ευνοεί τις γυναίκες.

Μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις;

Έχουν γίνει πολλά, χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Το μουσουλμανικό τέμενος στην Αττική παραμένει ακόμη στα χαρτιά.

Κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία μας;

Θα ήταν χρησιμότερο να διδάσκεται θρησκειολογία. Η μελέτη, δηλαδή, όλων των θρησκειών.

Ισλάμ. Εκτρέφει τρομοκράτες;

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ναι. Το Ισλάμ όχι.

Θανατική ποινή. Ισχύει ακόμη και σε Πολιτείες της Αμερικής...

Δυστυχώς... Και επιμένουν να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους άλλους...

Ποσόστωση γυναικών στα κέντρα αποφάσεων. Επιβολή των ομοφύλων μας με το ζόρι;

Ναι, όταν το αυτονόητο δεν γίνεται κατανοητό. Αναγκαίο, μεταβατικό, διοικητικό μέτρο, όπως μας δίδαξαν οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά και κοινωνικά χώρες ­ οι σκανδιναβικές.

Σας άκουσα να λέτε πως αν δεν ανακληθεί η απόφαση για τον λιθοβολισμό της Νιγηριανής που βιάστηκε, θα προτείνετε στο Ευρωκοινοβούλιο να διακόψει την οικονομική ενίσχυση αυτής της χώρας. Χάρη τής κάνει η Ευρώπη ή έχει οικονομικά συμφέροντα;

Η αποικιοκρατία έχει τελειώσει προ πολλού. Μην υποτιμάτε την ανθρωπιστική διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής και την αλληλεγγύη προς τις χώρες της Αφρικής. Το αμοιβαίο συμφέρον, φυσικά, είναι η μόνη υγιής βάση μιας καλής συνεργασίας.

Πολιτικοί πρόσφυγες. Έως πότε στις σκηνές;

Μέχρι να αποφασίσουμε να παραιτηθούμε από ένα μέρος της ευημερίας και της καλοπέρασής μας, υπέρ των παιδιών ενός κατώτερου θεού.

Πώς θα πείσετε τους συναδέλφους σας στην Ευρώπη ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι και δικό τους;

Οι ευρωβουλευτές έχουν πεισθεί. Πρόβλημα συνεννόησης και κοινής προσέγγισης υπάρχει στο Συμβούλιο που λαμβάνει τις αποφάσεις, δηλαδή, στις κυβερνήσεις της Ε.Ε.