ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ

του Δημήτρη Καψιώτη

26. 07. 2001

 

 

Ντυμένος με τον κόκκινο χιτώνα των Θιβετιανών μοναχών, απλός στη συμπεριφορά του και με το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού ζωγραφισμένο στα χείλη του ο πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, υποδέχθηκε στην Νταραμσάλα της Ινδίας την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου, που τον επισκέφθηκε με ομάδα συνάδελφων της. Σε ένα απλό, λιτό, χωρίς ίχνος μεγαλοπρέπειας κτίσμα τους υποδέχθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτης και για δύο ολόκληρες ώρες (παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τελευταία), ευδιάθετος και χαμογελαστός, συνομίλησε μαζί τους.

 

Οι ευρωβουλευτές ταξίδεψαν  μέχρι εκεί για να του μεταφέρουν επίσημη πρόσκληση να μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 24 Οκτωβρίου, και είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να ακούσουν τις απόψεις του. "Δεν υπάρχει πρόβλημα, και βέβαια θα έρθω στην Ευρώπη", τους είπε.

 

Ο Δαλάι Λάμα, μιλώντας με την Άννα Καραμάνου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή ιδέα. "Αυτά που του είπα εγώ για την εκεχειρία την περίοδο των Αγώνων, του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση", είπε στην "Espresso" η ευρωβουλευτής, "και μάλιστα φάνηκε να μην το ξέρει και ρώτησε αμέσως του συμβούλους τους".

 

"Αλήθεια, δηλαδή, σταματούσαν οι εχθροπραξίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα;" ρώτησε εντυπωσιασμένος ο Δαλάι Λάμα, που φάνηκε να αγνοεί αυτή τη λεπτομέρεια της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μάλιστα, η ευρωβουλευτής έσπευσε να χαρακτηρίσει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο ως καλή ευκαιρία διεθνούς πίεσης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των Θιβετιανών με την Κίνα.

 

"Πώς θα πείσουμε την Κίνα ότι επιδιώκουμε όχι την απόσχιση, όπως νομίζει, αλλά την αυτονομία του Θιβέτ, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς και το δικαίωμα να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα της πολιτισμικής μας ταυτότητας;" αναρωτήθηκε ο θρησκευτικός ηγέτης.

 

"Ο Δαλάι Λάμα, παρά τον διττό ρόλο της εξουσίας του, τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος", μας είπε η κ. Καραμάνου. "Ήπιαμε τσάι μαζί και συζητήσαμε για όλα. Τον αντιμετωπίζουν σαν Θεό εκεί, ο ίδιος όμως προχωρά γρήγορα σε εκδημοκρατισμό. Ήδη έχει σχηματίσει μια Βουλή 46 ανθρώπων και έχει 8 υπουργούς. Μας είπε μάλιστα", συνεχίζει η ευρωβουλευτής, πως "εγώ είμαι ο τελευταίος Δαλάι Λάμα. Ο 14ος, η μετενσάρκωση του 13ου, που πέθανε το 1933. Ελπίζω όχι ο χειρότερος, που θα έχει τη διπλή εξουσία. Υιοθετούμε όλες τις δημοκρατικές λειτουργίες. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε εκλογές και θα εκλέξουμε και πρωθυπουργό".

 

Ο ίδιος, γεννημένος το 1935 και εξόριστος από το 1959, προσπαθεί τώρα να προχωρήσει σε λύση του προβλήματος και η αγωνία του είναι να πετύχει το στόχο του πριν πεθάνει και οι 6.000.000 πιστοί αφομοιωθούν από τους Κινέζους.

 

Η κ. Καραμάνου, γοητευμένη από το ταξίδι και τη συνάντησή της, πρόσφερε στον Δαλάι Λάμα CDs με τη Μαρία Κάλλας. "Ένιωσε πολύ χαρούμενος από το δώρο. Ω! Είναι  υπέροχη, μου είπε. Γνώριζε την Κάλλας και ευχαριστήθηκε πολύ που του τα πρόσφερα. Εγώ ήμουν κάπως επιφυλακτική στην αρχή, αλλά ο ίδιος ενθουσιάστηκε με τη χειρονομία".

 

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την επιστροφή της, έσπευσε να συναντηθεί με τον Κινέζο πρεσβευτή που τον ενημέρωσε για τη συνάντηση, ενώ ταυτόχρονα έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για να τον ενημερώσει. "Πρέπει να ξέρετε πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι ο πρώτος που στηρίζει την ιδέα της εκεχειρίας ανάμεσα στην Κίνα και τους Θιβετιανούς και στηρίζει το βασικό πυρήνα της πολιτικής του Δαλάι Λάμα για τη μη χρήση βίας και την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και ειρηνικά μέσα", κατέληξε η Άννα Καραμάνου.