Να αρθεί η αδικία

της απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στον Άθω

Στον Παναγιώτη Μαυρίκο

17. 06. 2001

"Επιμένω στην άρση του άβατου του Αγίου Όρους και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου ν' αρθεί αυτή η αδικία". Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Καραμάνου επανέρχεται - με συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κ.Α." και δημοσιεύουμε σήμερα - στο θέμα στης άρσης του άβατου του Αγίου Όρους που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους εκκλησιαστικούς, αλλά ακόμα και από κυβερνητικούς κύκλους.

"Αν χρειαστεί θα συζητήσω το θέμα με τον κύριο πρωθυπουργό... το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πήρε θέση δεν σημαίνει ότι δεν είναι δίκαιο το αίτημα των γυναικών", αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Καραμάνου.

ü       Η "κοιλιά" που έκανε η κυβέρνηση σας προβλημάτισε;

Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση βρισκόταν ποτέ σε κάμψη. Κάποια προβλήματα βέβαια κατασκευάζονται και από τα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί να υπήρξαν κάποιοι χειρισμοί, ίσως όχι τόσο επιτυχημένοι σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μηδενιστεί ένα τεράστιο έργο της κυβέρνησης που έχει επιτελεστεί κατά τα τελευταία χρόνια και που έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό των Ευρωπαίων εταίρων μας. Δεν μπορεί το κυβερνητικό έργο να μηδενιστεί από κάποιους όχι και τόσο επιτυχημένους χειρισμούς.

ü       Πάντως, οι αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται.

Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο χωράνε όλες οι απόψεις. Αλλά η αλήθεια είναι μία, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι από τις πιο επιτυχημένες κυβερνήσεις που είχε ποτέ η χώρα. Ο κ. Σημίτης έχει δώσει δείγματα ικανότητας, αποτελεσματικότητας και σύνεσης αλλά και σωφροσύνης. Στο κόμμα μας χωράνε όλες οι απόψεις, ακόμα και αυτές που δεν είναι σύμφωνες με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

            Αν είχατε τον πρωθυπουργό απέναντί σας, ποιες πρωτοβουλίες θα του ζητούσατε να αναλάβει;

Ο πρωθυπουργός έχει και κρίση και διορατικότητα και θα προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες που θα αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματος. Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, τελικώς υπήρξε ένα κλίμα συνεννόησης και ομοψυχίας. Οι πρωτοβουλίες πάντως του πρωθυπουργού μπορούν να αφορούν είτε τον ανασχηματισμό, είτε κάποιο πλαίσιο διαλόγου εν όψει του Συνεδρίου. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τις εσωτερικές διεργασίες και να θέσει το κατάλληλο πλαίσιο.

ü       Υπάρχουν εν δυνάμει πρωθυπουργοί στο ΠΑΣΟΚ;

Βεβαίως υπάρχουν. Τιμή και καμάρι μας που έχουμε στελέχη με ικανότητες και δυνατότητες να γίνουν πρωθυπουργοί. Είναι ευγενής άμιλλα και στο τέλος θα επικρατήσει ο καλύτερος. Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί η λογική και επικρατεί ο καλύτερος.

ü       Όλα τα θέματα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σας για το άβατο του Αγίου Όρους. Επιμένετε;

Βεβαίως. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου πως θα λήξει αυτή η απαράδεκτη διάκριση εις βάρος των γυναικών. Θ' αρθεί αυτή η απόφαση η οποία ελήφθη πριν από χίλια χρόνια, σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τότε που οι γυναίκες δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και δεν τους αναγνωρίζονταν κανένα δικαίωμα.

Τώρα η ζωή έχει προχωρήσει, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν αναγνωριστεί συνταγματικά και μέσα από διεθνείς συμβάσεις. Οι γυναίκες είναι ισότιμες με τους άνδρες. Πιστεύω ότι η αναγνώριση σε όλους τους τομείς, είναι θέμα χρόνου ότι θ' αρθεί αυτή η αδικία.

ü       Από ποιο όργανο θ' αρθεί η απόφαση;

Την απόφαση θα την λάβουν οι ίδιοι οι μοναχοί, κάτω από την πίεση και των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των γυναικών.

ü       Εννοείτε κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία;

Δεν το γνωρίζω. Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη αποφανθεί.

ü       Πάντως οι αντιδράσεις και υπήρξαν και αναμένεται να συνεχιστούν;

Ο οποιοσδήποτε νεωτερισμός στην Ελλάδα προκαλεί αντιδράσεις ιδιαίτερα από τους φανατικούς και από εκείνους που μισούν τον διάλογο.

ü       Να αναμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες;

Ήδη έχουν αναληφθεί και ερωτήσεις και από άλλους ευρωβουλευτές σχετικώς με το θέμα.

ü       Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν πήρε θέση.

Η κυβέρνηση δεν είχε στις προτεραιότητές της αυτό το θέμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε θέση, δεν είναι δίκαιο το αίτημα των γυναικών.

ü       Θα συζητήσετε με τον πρωθυπουργό το θέμα;

Βεβαίως, αν χρειαστεί θα το συζητήσω.