Προς:

Yπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Πέτρο Ευθυμίου


Υπουργό Υγείας & Πρόνοιας
κ. Κων/νο Στεφανή

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Με μία σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων και εξειδικευμένων, ενημερωτικών ρεπορτάζ επανέρχεται στη δημοσιότητα το σοβαρό θέμα της αντισύλληψης με την ταυτόχρονη καταγραφή  υψηλών ποσοστών εκτρώσεων στη χώρα μας, αναλογικά με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Εξαιρετικά υψηλός είναι ο δείκτης των εκτρώσεων στις ηλικίες μεταξύ 15 και 18 ετών.

 

To γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και οι ειδικοί το αποδίδουν τόσο στην ελλιπή ενημέρωση των νέων σε θέματα σεξουαλικής υγείας και αναπαραγωγής, όσο και στην εμμονή χρήσης παραδοσιακών αναποτελεσματικών μέσων αντισύλληψης. Λόγω αυτής ακριβώς της άγνοιας, τα σύγχρονα αντισυλληπτικά μέσα αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και επιφύλαξη, παρά την δεδομένη αποτελεσματικότητά τους και τις ελεγχόμενες επιπτώσεις τους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι εκτρώσεις στην πλειοψηφία τους, λειτουργούν και ως  μέσο αντισύλληψης για κάθε μη επιθυμητή εγκυμοσύνη και παρά τις σοβαρές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις για τον γυναικείο οργανισμό αλλά και το αρκετά υψηλό οικονομικό κόστος.

 

Η θετική σύσταση, λειτουργία και συμβολή των «Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού», με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και τα άλλα μέσα ελέγχου της γονιμότητας, δεν είχαν την απήχηση που θα αναμενόταν, αφού δεν υπήρξε μία συστηματική καμπάνια από τους εποπτεύοντες φορείς αλλά και σε συνεργασία με την οικογένεια και την Τ.Α., ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά.

 

Αρνητικά αποτελέσματα έχει και η καθυστέρηση  της εγκατάστασης στα σχολεία του εξαγγελθέντος Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Διαφυλικές Σχέσεις - Σεξουαλική Αγωγή»,  για την σωστή και πολύπλευρη πληροφόρηση των παιδιών ήδη από την έκτη δημοτικού σε συνεργασία και με την οικογένεια.

 

Επειδή θεωρώ πολύ σοβαρό το θέμα της ενημέρωσης για την αντισύλληψη και προφανώς οι αμβλώσεις δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ως ένα τέτοιο μέσο, ιδιαίτερα στην τόσο ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, θα ήθελα να σας ζητήσω να παρέμβετε ώστε να ξεκινήσει μία πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης. Οι κατά τόπους Δήμοι, τα σχολεία, τα Μ.Μ.Ε και όλοι οι κοινωνικοί φορείς θα μπορούσαν να έχουν θετική συμβολή και ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Επιπλέον θα ήθελα να σας ζητήσω να παρέμβετε ώστε να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς άλλες χρονοτριβές η εγκατάσταση σε όλα τα σχολεία του Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Διαφυλικές Σχέσεις - Σεξουαλική Αγωγή», που αν και προαιρετικό, θα συμβάλει με τον θετικότερο τρόπο στην σωστή ενημέρωση των νέων, ώστε να εκλείψουν παρόμοια ανησυχητικά φαινόμενα.

   

Με βαθύτατη εκτίμηση

 

 

Άννα Καραμάνου