Προς:

κ. Γιώργο Φλωρίδη
Υπουργόν Δημόσιας Τάξης

Θέμα : Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και κυρίως της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Μαζί με τις πιο θερμές ευχές μου για επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω θέματα και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας:

 

1. Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση νεαρής Ουκρανής, η οποία κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού και σωματεμπορίας. Είδε, όμως, τους κατηγορούμενους για αυτά τα εγκλήματα (ένας εκ των οποίων είναι αρχιφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Αμαλιάδας) να απαλλάσσονται, διότι η ίδια ουδέποτε εκλήθη να καταθέσει στη δίκη. Σχετικά με το σοβαρό αυτό περιστατικό, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο απέναντι στη Δικαιοσύνη όσο και απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία, απηύθυνα επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κο Ευάγγελο Κρουσταλλάκη, την οποία και σας επισυνάπτω. Με αυτή την επιστολή ζητώ την παρέμβασή του ώστε να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη και να διεξαχθεί μια δίκη που δε θα θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την κοινή λογική.

 

2. Είναι γεγονός ότι το θέμα της διακίνησης προσώπων και ιδιαίτερα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Σχετικά με το θέμα έχω καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις μου στον προκάτοχό σας κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και το αίτημα να εκδοθούν άμεσα τα προεδρικά διατάγματα που θα θέσουν σε εφαρμογή το Ν.3064/2002.

 

Μεταξύ των άλλων έχω υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη, την Καταπολέμηση της Σωματεμπορίας και την Παροχή Βοήθειας προς τα θύματα (επισυνάπτεται). Μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη κατηγορία, ως προς την αντιμετώπιση του trafficking, νομίζω πως η πρόταση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, ενώ η υλοποίησή της μπορεί να αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης της Ελλάδας να πατάξει τέτοιες εγκληματικές πρακτικές.

   

Με βαθύτατη εκτίμηση

 

 

Άννα Καραμάνου