"ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ"

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ παρουσία του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου

Βρυξέλλες, 17.03.2003

Εναρκτήρια Ομιλία της Αννας Καραμάνου, Ευρωβουλευτού, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

 

 

Εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση-δημόσια συζήτηση, που είναι αφιερωμένη στη φετινή διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και φέρει τον τίτλο «Οι Γυναίκες χτίζουν γέφυρες για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στη Μ. Ανατολή». Πρόκειται για ένα δημόσιο διάλογο μεταξύ γυναικών από το Ισραήλ και από την Παλαιστίνη, τις οποίες ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής μου και κατάφεραν, παρά την αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία, να βρίσκονται σήμερα εδώ.

 

Θάθελα θερμά να ευχαριστήσω την Naomi Chazan, πρώην βουλευτή Αντιπρόεδρο της Κνεσέτ, την οποία αρκετές φορές έχω συναντήσει σε παρόμοιες συζητήσεις στο Tel-Aviv και στην Ιερουσαλήμ. Θάθελα δημόσια να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για τους αγώνες της, για την προαγωγή του διαλόγου, της συμφιλίωσης και της ειρήνης στη Μ. Ανατολή.

 

Ειλικρινά, κάθε φορά που ακούω διάλογο Ισραηλιτισσών και Παλαιστινίων, αναρωτιέμαι, γιατί οι πολιτικές ηγεσίες δεν αναθέτουν στις γυναίκες να βρουν τις λύσεις, αφού οι ίδιοι, είτε αδυνατούν, είτε δεν θέλουν λύσεις στα προβλήματα.

 

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όλοι και όλες έχουμε επίγνωση ότι η κρίση στο Ιράκ και ο επαπειλούμενος πόλεμος θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και πιθανόν να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στην Ισραηλοπαλαιστινιακή κρίση. Όλοι είμαστε πολύ ανήσυχοι για το πώς και πόσο η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή.

 

Πιστεύω βαθιά πως η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μ. Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο, αν έχει ως βάση τη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και την ενίσχυση του ρόλου τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή, καθώς και στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

 

Γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό να ακουστεί η φωνή των γυναικών που έχουν αγωνισθεί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, να τους δώσουμε βήμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά, τη δημιουργική σκέψη και τις ιδέες τους.

 

Οι γυναίκες στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη έχουν δουλέψει σκληρά, στην πρώτη γραμμή, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ειρήνης. Δύο από τις εμπειρογνώμονες που έχουμε μαζί μας σήμερα, η Ζαχίρα Καμάλ και η Ναόμι Χαζάν, συμμετέχουν πολύ ενεργά, εδώ και πολλά χρόνια, σε αυτή την διαδικασία.

 

Σήμερα θα ακούσουμε τη φωνή των γυναικών, τις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση, τη στρατηγική τους για την ειρήνη και την ασφάλεια, τον ρόλο της διεθνούς κοινότητας. Οι γυναίκες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες για την ευρύτερη Μ. Ανατολή, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να μετατρέψουν την κουλτούρα της βίας, σε κουλτούρα ειρήνης και δημιουργικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

 

Θα δούμε πώς αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση του Ισραηλοπαλαιστινιακού προβλήματος, ποια εναλλακτική λύση είναι η καλύτερη από τις πολλές που ακούμε. Είναι η λύση του ενός κράτους, με τα καντόνια –όπως περίπου είναι σήμερα (θυμίζει αρκετά το Νοτιoαφρικανικό απαρτχάιντ); Είναι η λύση τους ενός δημοκρατικού κράτους με πλήρη αναγνώριση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων; Είναι η λύση των δύο ξεχωριστών κρατών ή της ομοσπονδίας;

 

Είμαι βεβαία, ότι οι γυναίκες μπορούν να βρουν τις καλύτερες λύσεις. Ωστόσο, δεν έχουν την δύναμη να τις προωθήσουν, αφού απουσιάζουν από θέσεις εξουσίας και από τα όργανα που κάνουν τις διαπραγματεύσεις.  Οι γυναίκες απουσιάζουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τους διεθνείς οργανισμούς. Η μόνιμη υποεκπροσώπηση τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η έλλειψη ισορροπίας των δύο φύλων στις αποφάσεις, έχει ως αποτέλεσμα την υποεκπροσώπηση των απόψεων του ενός φύλου του ανθρώπινου γένους και την υπερεκπροσώπηση του άλλου, δηλαδή, της συνήθους ανδρικής επιθετικότητας.

 

Η Επιτροπή μας, έχει επεξεργασθεί το θέμα της επίλυσης των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα και πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος των γυναικών.

 

Ελπίζω η σημερινή συζήτηση να βγει και έξω από αυτή την αίθουσα και να υπάρξουν κάποια ευήκοα ώτα που θα ακούσουν την φωνή των γυναικών.

 

Τέτοια αυτιά πάντως διαθέτει ο προεδρεύων του Συμβουλίου Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, που θα κλείσει μαζί  μας τις εργασίες αυτής της δημόσιας συζήτησης.