ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ (άρθρο 13)

Βρυξέλλες, 10.9.03

Εναρκτήρια ομιλία  κας Άννας Καραμάνου

  

Κύριοι και κυρίες,

 

Θα ήθελα, εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, θερμά να σας καλωσορίσω στη σημερινή δημόσια ακρόαση, με θέμα τη κατάργηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, σε   τομείς πέραν του χώρου εργασίας.

 

 Ιδιαίτερα θα ήθελα να καλωσορίσω την Επίτροπο κα Άννα Διαμαντοπούλου και τους διακεκριμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, είμαι βεβαία, πως θα φωτίσουν επαρκώς το θέμα και θα ακολουθήσει ένας ζωηρός και εποικοδομητικός διάλογος γι αυτό το κρίσιμο ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως δείχνει και η σημερινή αθρόα προσέλευση ενδιαφερομένων.

 

Ήδη από τα τέλη του 2000, περιμένουμε από τη Commission να παρουσιάσει τη πρότασή της για μια  Οδηγία κατά των διακρίσεων λόγω φύλου, με βάση το άρθρο 13 της Συνθήκης. Η Οδηγία αναγγέλθηκε με μία Ανακοίνωση για την Κοινωνική Ατζέντα, αλλά, δυστυχώς, οι αντιρρήσεις  εκ μέρους πολλών επιτρόπων και οι αντιδράσεις  οργανωμένων συμφερόντων, κυρίως από ασφαλιστικές εταιρίες και ΜΜΕ, έχουν εμποδίσει τη προώθηση της Οδηγίας. 

 

Η Επιτροπή μας έχει ενθέρμως υποστηρίξει τις προσπάθειες της Επιτρόπου κας Άννας Διαμαντοπούλου και έχει βαθύτατα εκτιμήσει την προσωπική της προσήλωση και  βούληση να καταπολεμήσει τις διακρίσεις λόγω φύλου, προκειμένου να εγγυηθεί και να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

 

 Όταν η Επίτροπος, λίγο πριν από το καλοκαίρι, έγινε στόχος επιθέσεων σεξιστικού χαρακτήρα, πολλά μέλη της Επιτροπής μας υπέγραψαν επιστολή αλληλεγγύης και  στήριξης της κας Διαμαντοπούλου, τονίζοντας, ότι είχαμε επίγνωση, ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

 

Ταυτόχρονα εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη μεγάλη καθυστέρηση και  για τον διαφαινόμενο κίνδυνο μη υιοθέτησης που διέτρεχε η νέα Οδηγία.

 

Χωρίς αμφιβολία, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλούς τομείς, όπως η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, η φορολογία, η κοινωνική αρωγή, τα ΜΜΕ και οι διαφημίσεις, για να μη μιλήσουμε για τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Άπειρες φορές έχουμε τονίσει, ότι η ισότητα των φύλων θα πρέπει να βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς και όχι μόνο επιλεκτικά σε μερικούς.

 

Ολοκληρώνοντας  αυτή την εισαγωγή στο θέμα, θα ήθελα να τονίσω, ότι το άρθρο 13 της Συνθήκης της Ε.Ε. επιβάλλεται να ερμηνευτεί νομικά με τρόπο που θα διασφαλίζει την ισότητα ανδρών και γυναικών στη καθημερινή ζωή και πράξη, μέσω της πρόληψης των διακρίσεων και της προαγωγής της ισότητας των φύλων, του gender mainstreaming και των θετικών δράσεων.

 

Για μια ακόμη φορά σας καλωσορίζω όλους και όλες και σας καλώ να εμπλουτίσετε τον δημόσιο διάλογο για την κατάργηση όλων των διακρίσεων , χωρίς εξαιρέσεις.

 

Θα δώσω αμέσως τον λόγο στην κα Διαμαντοπούλου, η οποία θα μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και ελπίζω να μας δώσει  την ημερομηνία που θα τεθεί η Οδηγία υπόψη του Κολεγίου των Επιτρόπων για έγκριση.