ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

Οι Γυναίκες για μια Ανθρώπινη και μη Βίαιη Κοινωνία
6 Μαρτίου 2002
Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
Ευρωβουλευτής,
Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών
του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου

 

Θα ήθελα θερμά να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Το θέμα που επιλέξαμε είναι "Οι Γυναίκες για μια Ανθρώπινη και μη Βίαιη Κοινωνία" και αφιερώνεται κυρίως στις γυναίκες που υποφέρουν κάτω από αντιδημοκρατικά και φονταμενταλιστικά καθεστώτα.

Πολύ πρόσφατα ζήσαμε το δράμα της Σαφίγια, της Νιγηριανής που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού από το Ισλαμικό Δικαστήριο του Σοκότο, επειδή γέννησε παιδί εκτός γάμου. Ακολούθησε η περίπτωση της Σουδανής Abok Alfa Akok. Οι δύο αυτές περιπτώσεις έφεραν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων των γυναικών όπου γης. Γι' αυτό το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί για την 8η Μάρτη.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα, αφορούν όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν περιορίζεται σε μια εθνοτική ή φυλετική ομάδα, ούτε σε μια κουλτούρα ή θρησκεία ή σε ένα οικονομικό, κοινωνικό ή πολιτικό σύστημα.

Το θέμα είναι τεράστιο και βέβαια δεν είναι δυνατόν να εξετάσουμε σήμερα όλες τις πλευρές του. Οι καλεσμένοι μας ομιλητές θα παρουσιάσουν περιπτώσεις βίας από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να φωτίσω κάποιες σοβαρές μορφές παραβιάσεων, που κατά τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει την Επιτροπή μας. Κατ΄ αρχήν υπάρχουν 3 μορφές βίας που απασχόλησαν όλως ιδιαιτέρως την Ισπανική Προεδρία και για τις οποίες θα μιλήσει ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ισπανίας κος Aparicio Perez. Είναι:

· Η ενδοοικογενειακή βία
· Η σεξουαλική βία
· Η βία στο εργασιακό περιβάλλον

Οι επεξεργασίες της Ισπανική Προεδρίας πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν πραγματικά εξαιρετικές. Όσον αφορά τη βία στον επαγγελματικό χώρο, θα ήθελα να αναφερθώ στην υπό αναθεώρηση οδηγία για την Ίση Μεταχείριση στην απασχόληση. Εφόσον εγκριθεί, θα έχουμε για πρώτη φορά νομοθεσία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Προληπτικά μέτρα, αποτελεσματική δικαστική προστασία και κυρώσεις είναι μερικά από τα μέτρα που βάζει σε προτεραιότητα η Επιτροπή μας κατά την διαδικασία συνδιαλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Επίσης:
· Η σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών.
Η σύγχρονη μορφή δουλείας απασχολεί πάρα πολύ την Επιτροπή μας, αφού περίπου 500.000 γυναίκες διακινούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων αποτελεί μια βάρβαρη «παράδοση» και αποτελεί σαφή παραβίαση της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των γυναικών. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η φρικτή αυτή πρακτική έχει εισαχθεί και στην Ευρώπη μαζί με τα μεταναστευτικά ρεύματα.
· Εγκλήματα για λόγους «τιμής» αποτελούν ακραίο παράδειγμα για τον τρόπο που οι άνδρες σε ορισμένες ισλαμικές κοινότητες επιχειρούν να ελέγξουν την ζωή των γυναικών. Είχαμε πρόσφατα στη Σουηδία ένα τέτοιο φόνο. Η Επιτροπή μας έχει επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργούνται, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, από τη ποικιλία των νόμων και των διαφορετικών παραδόσεων που συνυπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη και γι' αυτό ζητάμε την κοινωνική ένταξη των γυναικών που ανήκουν σε μειονότητες και τον σεβασμό τω θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
· Θανατική ποινή δια λιθοβολισμού ή μαστιγώματος. Η Επιτροπή μας πρόσφατα έγραψε στον Πρόεδρο της Νιγηρίας και κινητοποιήθηκε προκειμένου να αποτρέψει την εκτέλεση της ποινής στης Σαφίγια Husseini Tungar Dudu. Προσωρινώς τουλάχιστον τα καταφέραμε.
· Βιασμός και άλλες μορφές βασανισμού κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων.

Θα ήθελα να αναφερθώ στον αγώνα που έκανε η Επιτροπή μας για να αναδείξει το θέμα του απαρτχάιντ που είχε επιβάλει στις γυναίκες το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ήδη από το 1999, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προωθήσει σχετική καμπάνια με τίτλο. «Ένα λουλούδι για τη γυναίκα της Καμπούλ», ενώ σε σχετικό ψήφισμα του Δεκεμβρίου 2002, καλούσε να αφιερώσουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, στις Γυναίκες του Αφγανιστάν. Αυτή η πρόταση εκφράζεται σε κοινό ψήφισμα της Επιτροπής της οποίας προεδρεύω και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και η βία που ασκείται εις βάρος τους, οφείλεται κυρίως στην άνιση κατανομή της εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Γι' αυτό η άνιση συμμετοχή και η άνιση εκπροσώπηση των δύο φύλων στους δημοκρατικού θεσμούς και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, απασχολεί πολύ την Επιτροπή μας.

Τελευταία πολύ μας προβλημάτισε η σύνθεση της Συντακτικής Συνέλευσης που μόλις άρχισε τις εργασίες της. Σε επιστολή που έστειλα στον κο Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, εξέφρασα την δυσαρέσκειά μας για την μη ισορροπημένη σύνθεση, καθώς πιστεύουμε ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, ανθρώπινης και μη βίαιης κοινωνίας.