ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

 

 

Κοινή διαδικασία ασύλου και εσωτερικής ασφάλειας

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, είναι φανερό ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας έχουν χρησιμεύσει ως άλλοθι σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μπλοκάρουν τις διαδικασίες για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί σχεδόν στο 1/3 κατά τους 4 πρώτους μήνες του 2002 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί μέσα στη δεκαετία. Στην Ελλάδα, μια χώρα που γενικώς σέβεται το άσυλο, οι χορηγήσεις για το πρώτο επτάμηνο του 2002 δεν ξεπερνούν τις 59 σε σύνολο 2810 αιτήσεων. Πρόκειται για δραματική μείωση σε σχέση με το 2001, όπου το ποσοστό των αντίστοιχων αναγνωρίσεων ήταν σχεδόν δεκαπλάσιο.

 

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποδεικνύουν ότι καταφύγιο για τη σημαντικότερη μάζα των προσφυγικών πληθυσμών προσφέρουν οι γειτονικές ­ επίσης φτωχές χώρες ­, ενώ στη Δύση προσφεύγουν ελάχιστοι, αν τελικά τα καταφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4 εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων, υποβλήθηκαν στην Ένωση πέρυσι μόνο 38.600 αιτήσεις ασύλου, δηλ. μόλις ο ένας στους 1.000 Αφγανούς ζήτησε προστασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η πλειονότητά τους κατέφυγε στα γειτονικά κράτη. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους καταδεικνύουν τον αίολο των ισχυρισμών για δήθεν κύματα προσφύγων που απειλούν την Ευρώπη και γι' αυτό θα πρέπει να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο.

 

Ταυτόχρονα, βεβαίως, αυξάνεται και η εχθρότητα σε βάρος των ξένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η συζήτηση απομακρύνεται από τις αιτίες που σπρώχνουν αυτούς τους ανθρώπους μακριά από τις εστίες τους και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσης. Τα σκληρά μέτρα ελέγχου όχι μόνον δεν εμποδίζουν τους αιτούντες άσυλο να προσεγγίσουν την Ένωση, αλλά οδηγούν αρκετούς σε παράνομη είσοδο και στην αναπόφευκτη συνεργασία τους με δίκτυα εμπορίας. Το αποτέλεσμα είναι να μετράμε νεκρούς στα ευρωπαϊκά σύνορα και τις ακτές και να αναδεικνύονται νέες μορφές σκλαβιάς και υπερεκμετάλλευσης. Συμφωνούμε με την ανοικτή μέθοδο συντονισμού, κύριε Επίτροπε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2003 να έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική.