ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2003

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κύριοι και κυρίες Επίτροποι, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής να ξεκινήσει μια πιο συμπαγή και ολοκληρωμένη διαδικασία πολιτικού σχεδιασμού.

Η Επιτροπή Γυναικών είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο δομημένο διάλογο με δύο Επιτρόπους, την κ. Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Antonio Vitorino, με τους οποίους είχαμε πολύ εποικοδομητικό διάλογο και σε πολλά σημεία σύγκλιση απόψεων και θέσεων. Με βάση αυτή τη θετική εμπειρία, έμεινα έκπληκτη και απόρησα που δεν βρήκα ούτε μία λέξη για την ισότητα των δύο φύλων στο πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2003. Η κ. Διαμαντοπούλου, στη συνάντηση που είχε με την επιτροπή μας στις αρχές Οκτωβρίου, μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πολιτική της ισότητας των φύλων αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητούμε αφού, όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο η Επιτροπή Γυναικών έχει το μοναδικό προνόμιο να προσκαλείται σε συνάντηση μισής μέρας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Prodi, και δέκα Επιτρόπους, προκειμένου να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα της ισότητας των φύλων.

Το 2003 είναι μια σημαντική χρονιά και για την Επιτροπή Γυναικών. Πρώτη προτεραιότητα, η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης και έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η νέα Συνθήκη θα προωθεί την ισότητα των φύλων. Δεύτερη, η εφαρμογή και όχι απλά η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις γυναίκες των υπό ένταξη χωρών. Τρίτη, το gender mainstreaming, και βεβαίως πολλά απομένουν να γίνουν και στο δικό μας το σπίτι. Χαιρετίζω, πάντως, την πρωτοβουλία να τεθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, επί ελληνικής Προεδρίας, το θέμα της ετήσιας έκθεσης εκ μέρους της Επιτροπής για την πορεία της ισότητας των φύλων.

Άλλη μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση μιας ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στις ευρωεκλογές του 2004. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να αποτελούν τα πρότυπα και για τους υπόλοιπους θεσμούς. Τέλος, εκφράζω τον προβληματισμό και την ανησυχία μου για τις συνεχείς αναβολές της πρότασης για μια νέα οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, με βάση το άρθρο 13 της Συνθήκης. Υπάρχει κάποια εξέλιξη επ' αυτού του θέματος;