Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών (2001)

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα κατ' αρχάς να συγχαρώ θερμά τη συνάδελφό μου κ. Κράτσα για την εξαιρετική έκθεσή της, που αποτελεί πράγματι μια πολύ καλή επισκόπηση του τι έχει επιτευχθεί και του τι μέλλει γενέσθαι.

Αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος στην υπόθεση της ισότητας των φύλων, έστω και αν προχωρούμε με δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Το γεγονός ότι και κάποιοι άρρενες συνάδελφοι άρχισαν να παίρνουν το λόγο και να υποστηρίζουν θερμά την ισότητα των δύο φύλων δείχνει πράγματι ότι υπάρχει πρόοδος και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ήθελα όμως να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου, όπως το έκανε προηγουμένως και η κ. Gröner, για το γεγονός ότι η συνέλευση που συζητάει και σχεδιάζει το μέλλον της Ευρώπης ερήμην των γυναικών θεωρεί ότι είναι περίπου περιττό να συζητήσει στα σοβαρά την κατοχύρωση και στη νέα Συνθήκη αλλά κυρίως την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των δύο φύλων. Δυστυχώς, ακόμη και για τα ζητήματα όπου υπάρχει κοινοτική νομοθεσία διαπιστώνουμε συχνά ότι συμβαίνουν καταστρατηγήσεις και παραβιάσεις, όπως συμβαίνει με την νομοθεσία για την ίση αμοιβή σε εργασία ίσης αξίας. Είναι γεγονός ότι οι αντιστάσεις των νοοτροπιών και των δομών που έχει δημιουργήσει η μακραίωνη πατριαρχία αποδεικνύονται πολλές φορές ισχυρότερες από την όποια πολιτική βούληση, ακόμη και από τη νομοθεσία.

Παρατηρούμε επίσης σοβαρή καθυστέρηση, κυρία Επίτροπε, στη νέα οδηγία που αναμένουμε από πολύ καιρό για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το άρθρο 13. Ανησυχούμε πολύ για τις συνεχείς αναβολές στη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Μπορεί η Επιτροπή να μας απαντήσει; Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ αυτή η απόφαση;

Ένα ζήτημα ακόμη είναι η καταπολέμηση των διαφόρων μορφών βίας εις βάρος των γυναικών. Οι διάφορες μορφές βίας γνωρίζουμε ότι έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των δουλεμπόρων. Βεβαίως, κυρία Επίτροπε, αναφερθήκατε στις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουρες ότι αυτές οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις που δώσατε θα περάσουν πολύ σύντομα στις νομοθεσίες των κρατών μελών και γνωρίζουμε ότι χωρίς δικαστική και χωρίς αστυνομική συνεργασία, δηλαδή χωρίς πανευρωπαϊκή συνεργασία δεν είναι δυνατόν να χτυπηθούν τα κυκλώματα.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός, κυρία Επίτροπε, ότι δίνετε προτεραιότητα στο πρόγραμμα του 2003 στη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτή η προτεραιότητα έχει ιδιαίτερη αξία, αφού προσβλέπουμε σε μία ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του 2004.