ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Έκτακτη συζήτηση για το μέλλον της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενδιάμεση έκθεση για τη διεύρυνση

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κύριε προεδρεύοντα του Συμβουλίου, θα ήθελα ως πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου που φθάσαμε επιτέλους στην τελική ευθεία για τη διεύρυνση της Ένωσης και τη θεμελίωση της πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης στη βάση των κοινών μας αξιών.

Σε αυτή την προοπτική θεωρώ ότι οι γυναίκες της Ευρώπης έχουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν και είναι επιτέλους καιρός, ενόψει και της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της Ένωσης, να μπει ψηλά στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και της έμπρακτης εφαρμογής της αναγνωρισμένης αρχής της ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης. Δυστυχώς, βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το όραμα και αυτό έγινε ιδιαίτερα φανερό σ! ! ήμερα το πρωί κατά τη συζήτηση σα αυτή την αίθουσα όπου η λίστα των ομιλητών έδινε την εντύπωση ενός ανδρικού κλαμπ όπου οι γυναίκες αποτελούν σπάνιο είδος.

Εκφράζω έντονη ανησυχία για τη θέση των γυναικών σε πολλές υπό ένταξη χώρες, όπου η κατάστασή τους δεν βελτιώθηκε με την μετάβαση στην ελεύθερη αγορά. Η ανεργία και οι διαφορές στους μισθούς έχουν αυξηθεί. Οι υποδομές για την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων υποβαθμίζονται, ενώ εκρηκτικές διαστάσεις έχει προσλάβει η σωματεμπορία, η εμπορικοποίηση των γυναικών και των παιδιών από διεθνώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Ως Επιτροπή Γυναικών έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της βίας κατά των γυναικών πρέπει να είναι στη καρδιά της διαδικασίας διεύρυνσης. Επίσης, τονίζουμε ακόμη μια φορά ότι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν την ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Καμία πολιτική δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη όταν δεν προωθεί την ισότητα των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στο σχεδιασμό του μέλλοντος. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις οφείλουν στις ευρωεκλογές του 2004 να στείλουν ισορροπημένες αντιπροσωπείες ως προς τα φύλα. Η διεύρυνση αποτελεί μια ευκαιρία για το βάθεμα της δημοκρατίας. Έχω επίσης την πεποίθηση ότι η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για τη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων, για μεγαλύτερη κατανόηση των σύγχρονων προβλημάτων και αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημοκρατίας μας.