ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

 

 

Παιδική εργασία στην παραγωγή αθλητικού εξοπλισμού

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αποτελεί ασφαλώς ένα διεθνές αθλητικό γεγονός, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στην σκιά αυτού του γεγονότος χιλιάδες παιδιά αφιερώνουν καθημερινά τον πολύτιμο χρόνο τους στο να φτιάξουν μπάλες που χρησιμοποιούνται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα παιδιά αυτά στερούνται κάθε ευκαιρίας να αποκτήσουν μια καλύτερη μόρφωση στο σχολείο ή να παίξουν σαν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Η παιδική εργασία και οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και για τους ενηλίκους που εργάζονται στο να παράγουν ποδοσφαιρικές μπάλες εξακολουθούν δυστυχώς να αποτελούν κοινές πρακτικές, παρόλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με τις εταιρείες παραγωγής αθλητικών ειδών.

Σύμφωνα με την έκθεση την Οργάνωσης "Διεθνές Δίκτυο Κατά της Παιδικής Εργασίας", που φέρει τον εύγλωττο τίτλο "Η σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου", το Πακιστάν είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μπάλας ποδοσφαίρου στον κόσμο, με δεύτερη την Ινδία. Μόνο σε μια περιοχή της Ινδίας, την Πουντζάμπ, εργάζονται στο ράψιμο μπάλας ποδοσφαίρου περίπου 10.000 παιδιά από 6 έως 12 ετών, ενώ περίπου 15.000 παιδιά εργάζονται στην περιοχή Σταλκότ του Πακιστάν. Οι μπάλες αυτές, φτιαγμένες από παιδικά χέρια για μερικά σέντς, είναι οι ίδιες μπάλες που πωλούνται στα καταστήματα αθλητικών ειδών της Δύσης με τα λογότυπα γνωστών εταιρειών, ακόμη και της FIFA, για δεκάδες δολλάρια.

Παρόλες τις προσπάθειες αντιμετώπισης του θλιβερού αυτού φαινομένου με προγράμματα και συστήματα ελέγχου, τόσο από διεθνείς οργανώσεις, όσο και από τις ίδιες τις εταιρείες παραγωγής αθλητικών ειδών, διαπιστώνεται ότι η κατασκευή έχει μεταφερθεί σε μικρούς οικισμούς όπου είτε η αστυνόμευση είναι ελλειπής, είτε τα παιδιά δεν εργάζονται πλέον μέσα στα εργοστάσια, αλλά στο σπίτι. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Times" του Λονδίνου πολλά παιδιά βρέθηκαν να κατασκευάζουν ποδοσφαιρικές μπάλες με ονόματα γνωστών πολυεθνικών εταιρειών.

Ζητούμε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, που έχει αφιερωθεί στα παιδιά, να αποτελέσει ευκαιρία για τις διεθνείς οργανώσεις και τις εταιρείες παραγωγής αθλητικών ειδών, καθώς και τις κυβερνήσεις, να εργαστούν από κοινού για να υιοθετήσουν αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της τήρησης των κανόνων εργασίας. Επειδή η παιδική εργασία δεν είναι ούτε χόμπυ ούτε παιχνίδι, προσδοκώ ότι τόσο η FIFA όσο και οι βιομηχανίες θα πρωτοστατήσουν ώστε να κάνουν το ποδόσφαιρο ένα πραγματικά δίκαιο παιχνίδι για όλους. Θα πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα σήμερα ότι θα πρέπει να δοθεί δουλειά στους ενήλικες ενώ τα παιδιά θα είναι στο σχολείο. Οι ενήλικες στη δουλειά, τα παιδιά στο σχολείο.