ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ I 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002

 

 

Γυναίκες και φονταμενταλισμός

 

 

Καραμάνου (PSE), Εισηγήτρια της γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών. - Κύριε Πρόεδρε, ως συντάκτρια γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την εισηγήτριά μας για την εξαιρετική έκθεσή της και το σθένος της να καταθέσει μερικές πικρές αλήθειες.

Πρόσφατα, ζήσαμε την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που ήρθε να αναδείξει την τραγική θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν. Τελευταία, ζήσαμε το δράμα της Σαφίγια Χουσεΐνι που καταδικάστηκε από ισλαμικό δικαστήριο της Νιγηρίας σε θάνατο δια λιθοβολισμού, επειδή γέννησε παιδί εκτός γάμου. Παρόμοια καταδίκη είχαμε και στο Σουδάν. Όλα αυτά τα περιστατικά δείχνουν ότι αυτή η έκθεση, πραγματικά, βρίσκεται στην καρδιά της επικαιρότητας. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές έφεραν ξανά στο προσκήνιο και με δραματικό τρόπο το θέμα της παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών από τα φονταμενταλιστικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Το τι συνέβη στο Αφγανιστάν με την άνοδο των Ταλιμπάν είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε μια νύχτα αφαιρέθηκαν από τις γυναίκες τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως όλα τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα, οι Ταλιμπάν θεμελίωσαν την εξουσία τους πάνω στην υποταγή των γυναικών και την επιστροφή στις ρίζες. Στα καθεστώτα αυτά, η σεξουαλική συμπεριφορά, ο τρόπος ζωής και οι αναπαραγωγικές λειτουργίες των γυναικών, ακόμη και η ενδυμασία τους, ελέγχονται συνήθως από τους θρησκευτικούς ηγέτες, στο όνομα δήθεν ιερών κανόνων και πολιτισμικών παραδόσεων ενώ η εφαρμογή απάνθρωπων, βίαιων και ταπεινωτικών τιμωριών, όπως το μαστίγωμα και οι λιθοβολισμοί, είναι στην ημερήσια διάταξη. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι περίπου 5.000 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο από αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους για λόγους τιμής και οι δράστες μένουν ατιμώρητοι. 130 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο, εκτίθενται σ' αυτές τις πρακτικές.

Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω σ' αυτό το σημείο, ότι ο φονταμενταλισμός δεν ευδοκιμεί μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά και στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Πολωνία. Έχω στα χέρια μου καταγγελία που υπογράφεται από 100 προσωπικότητες, που καταγγέλλουν την Καθολική Εκκλησία για απαράδεκτες παρεμβάσεις και προσπάθεια να ελέγξει τις αναπαραγωγικές λειτουργίες των γυναικών.