ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2002

Ασφάλεια στους διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, η πρωτοβουλία του Συμβουλίου και η έκθεση του κ. Deprez έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την καταστολή του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα, που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αδυναμίας των κρατών μελών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα.

 

Χωρίς αμφιβολία, η εμπορικοποίηση του ποδοσφαίρου και η επιδίωξη του κέρδους είναι γενεσιουργός αιτία των βίαιων επεισοδίων στα γήπεδα. Τα έκτροπα δεν προκαλούνται πλέον από άγρια πλήθη παρορμητικών οπαδών, αλλά από οργανωμένες μαφίες που χρησιμοποιούν τον φανατισμό και τη βία για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους άνομους σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με το φίλαθλο πνεύμα. Με δύο λόγια, κάποιοι έχουν εκτιμήσει ότι η βία στα γήπεδα πουλάει, φέρνει κέρδη. Η βία στα γήπεδα είναι πια οργανωμένη και κατευθυνόμενη και συχνά, με προμετωπίδα τον αθλητισμό, συγκαλύπτονται εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως η εμπορία ναρκωτικών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα και με σχετική βρετανική έρευνα.

 

Κατά τα τελευταία μάλιστα χρόνια, οι διάφορες ομάδες χούλιγκανς αξιοποιούν στο έπακρο και τη νέα τεχνολογία, τα κινητά τηλέφωνα και το Ίντερνετ για να οργανώσουν καλύτερα τη δραστηριότητά τους και να παραπλανήσουν, βεβαίως, την αστυνομία. Από αυτή την άποψη, εκτιμώ ότι η δημιουργία ενός δικτύου κέντρων πληροφόρησης και η ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας των 15 κρατών μελών για την καταστολή της βίας στα γήπεδα αποτελεί αναγκαίο όρο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας και ασφάλειας.

 

Κρίσιμος, βεβαίως, παραμένει και ο ρόλος των αθλητικών σωματείων που οφείλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τον χουλιγκανισμό και να διαπαιδαγωγήσουν τους οπαδούς τους στα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασίας, του διαλόγου, του σεβασμού των όποιων διαφορών και της ειρηνικής συνύπαρξης.

 

Τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την αναβίωση του ολυμπιακού πνεύματος και των ιδεωδών της ολυμπιακής εκεχειρίας και της ειρήνης, ως εναλλακτικής πολιτικής πρότασης στη λογική και την κουλτούρα της βίας.