ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002

 

 

Δικαιώματα των γυναικών και ίσες ευκαιρίες στις μεσογειακές χώρες

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να συγχαρώ θερμά την κ. Κράτσα, τόσο για την πρωτοβουλία εκπόνησης αυτής της έκθεσης, όσο και για το περιεχόμενό της και τις σαφείς προτάσεις πολιτικής που περιλαμβάνει.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια μεγάλη συνεισφορά προς τις γυναίκες της Μεσογείου, οι οποίες, παρά την κάποια βελτίωση των συνθηκών κατά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να πλήττονται από διακρίσεις και ανισότητες λόγω φύλου. Ο αναλφαβητισμός, η φτώχεια, η ενδοοικογενειακή βία, η ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η χαμηλή συμμετοχή στην επαγγελματική και την πολιτική ζωή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωής των γυναικών της νότιας όχθης της Λεκάνης της Μεσογείου. Ωστόσο, το χειρότερο όλων, και θα ' θελα στο σημείο αυτό να συμφωνήσω απολύτως με την κ. Bonino, είναι ότι οι γυναίκες είναι τα κύρια θύματα του θρησκευτικού και πολιτικού φονταμενταλισμού, του υπερσυντηρητισμού και των αυταρχικών καθεστώτων, τα οποία στηρίζουν την εξουσία τους, κατά μέγα μέρος, στον έλεγχο της σεξουαλικής συμπεριφοράς των γυναικών, του τρόπου ζωής τους, των αναπαραγωγικών λειτουργιών τους, ακόμη και του τρόπου ένδυσής τους.

Χωρίς αμφιβολία ο ανορθολογισμός και η μισαλλοδοξία αποτελούν τα κύρια εμπόδια τόσο στη χειραφέτηση των γυναικών, όσο και στη γενικότερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών. Ασφαλώς η καλύτερη άμυνα απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της μισαλλοδοξίας είναι η ενίσχυση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και της έννομης δημοκρατικής τάξης. Το μήνυμά μας θα πρέπει να είναι σαφές. Κανένα πολιτικό σύστημα, θρησκευτικό κίνημα, παράδοση ή έθιμο δεν μπορεί να είναι υπεράνω του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών των γυναικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Όσο αυτά τα βασικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος απουσιάζουν από πολλές χώρες της Μεσογείου, τόσο οι ελπίδες για βελτίωση της θέσης των γυναικών θα παραμένουν αμυδρές και τα ψηφίσματα των διασκέψεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

Γι' αυτό ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις των συμφωνιών σύνδεσης, ώστε να συμπεριληφθούν σαφείς ρήτρες και δεσμεύσεις για την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των αρχών του κράτους δικαίου, ως όρων εκ των ων ουκ άνευ για την κοινωνική ανάπτυξη των χωρών της Μεσογείου και την ανάδειξη της Μεσογειακής Λεκάνης ως περιοχής ειρήνης και συνεργασίας.