ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002

 

 

Σεξουαλικά Δικαιώματα Ομοφυλοφίλων – Διωγμοί Ομοφυλοφίλων στην Αίγυπτο

 

 

 

Καρα΅άνου (PSE).  Κύριε Πρόεδρε , το δικαίωμα να επιλέγει κανείς ελεύθερα και να εκφράζει την σεξουαλικότητά του χωρίς φόβο, αποτελεί θε΅ελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο η Αίγυπτος αρνείται στους πολίτες της, παρά την διεθνή κατακραυγή. Αν η ισλαμική κοινότητα πράγματι επιθυμεί το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, τότε το πρώτο που έχει να κάνει, είναι να ανοίξει το διάλογο για την κατανόηση της σεξουαλικότητας, ώστε να στα΅ατήσει  η διαπό΅πευση ανθρώπων για δήθεν προσβολή των ηθών.

 

Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων που διώκονται και βασανίζονται επειδή η πραγματική ή η υποτιθέμενη σεξουαλικότητά τους θεωρείται ότι απειλεί την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Σε περισσότερες από 70 χώρες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρούνται ποινικό αδίκημα που επισύρουν ακόμη και την ποινή του θανάτου. Αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση , κυρία Επίτροπε , χρειάζεται να διευρυνθεί η νομική βάση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας για να συμπεριλάβει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως επιτάσσει το άρθρο 13 της Συνθήκης του ’΅στερνταμ.

 

Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να χαιρετίσουμε την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων. Ελπίζουμε το ίδιο να πράξει και η αιγυπτιακή κυβέρνηση και να απελευθερώσει αμέσως τους πολίτες της που είναι φυλακισμένοι με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.