ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ Ι 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002

Υγεία και δικαιώματα στη σεξουαλική ζωή και την αναπαραγωγή

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και κάθε έπαινος στην κυρία Van Lancker, που είχε την πρωτοβουλία αυτής της σημαντικής έκθεσης η οποία άνοιξε το διάλογο και ανέδειξε ένα πρόβλημα που αγγίζει το σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του μισού πληθυσμού της γης, των γυναικών. Παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, οι δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν υψηλά ποσοστά αμβλώσεων και μάλιστα μεταξύ των εφήβων, χαμηλή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων και έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδομένων ασθενειών.

 

Το χειρότερο όμως όλων είναι η επιστροφή σε πολλές περιοχές της Ένωσης αναχρονιστικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων σχετικά με τα σεξουαλικά δικαιώματα, την αντισύλληψη, την ισότητα των φύλων και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των γυναικών. Πολύ χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η κινητοποίηση συντηρητικών και θρησκευτικών κύκλων που μας έχουν κατακλύσει αυτές τις ημέρες με διάφορα έντυπα, προκειμένου να αποτρέψουν την υπερψήφιση αυτής της σημαντικής έκθεσης.

 

Υπό το πρόσχημα δήθεν της προστασίας της ζωής, ουσιαστικά προτείνουν την ποινικοποίηση της άμβλωσης, την ενοχοποίηση των γυναικών, ακόμη και διώξεις εις βάρος τους κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας. Πρόκειται για τους γνωστούς πολεμίους της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών και γνωρίζουμε επίσης ότι όταν μιλούν περί ηθικής συνήθως εννοούν τη διπλή ηθική των διαφορετικών μέτρων και σταθμών για τα δύο φύλα.

 

Ασφαλώς η άμβλωση δεν προτείνεται από κανέναν απολύτως ως μέσο αντισύλληψης, ωστόσο συχνά αποτελεί αναγκαιότητα και κατά κανόνα συντελείται υπό την πίεση δυσμενών κοινωνικών, οικονομικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών συνθηκών. Αμφισβητεί κανείς ότι πολλές εγκυμοσύνες είναι αποτέλεσμα άσκησης καθα οιονδήποτε τρόπο βίας εις βάρος των γυναικών; Αλλά πέραν της υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών δεν θα πρέπει να φροντίσουμε να γεννιούνται τα παιδιά σε περιβάλλοντα όπου είναι ευπρόσδεκτα, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ψυχική, σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη; Αξίζει να τονιστεί ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των αμβλώσεων είναι πολύ χαμηλός εκεί όπου παρέχονται υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και αντισύλληψης, στις χώρες όπου δίνεται υλική υποστήριξη στις εγκύους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως παραδείγματος χάριν στις ανύπαντρες, εκεί όπου η φιλελεύθερη νομοθεσία για τη διακοπή της εγκυμοσύνης συνδυάζεται με σοβαρή και αποτελεσματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση, ιδιαίτερα των νέων.

 

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο, όπως και οι υπό ένταξη χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες, ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να υπάρξει ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την αναπαραγωγική υγεία, με έμφαση στην πρόληψη, στην αντισύλληψη και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των νέων. Η αρχή της επικουρικότητας σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην μπορεί να λάβει θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.