MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

Κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ (2003)

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, η ετήσια έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία που σημαδεύεται από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία και την παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή δεκάδων αθώων ανθρώπων. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο προβληματισμός και οι αποφάσεις έμειναν δυστυχώς στα επιφαινόμενα, και όχι στην ουσία και τα αίτια της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο εναντίον της δημοκρατίας, όπως αποκάλεσε την τρομοκρατία ο Πρόεδρος Pat Cox.

Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα που προωθούνται όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το κακό στη ρίζα του, που είναι κυρίως τεράστιες ανισότητες και διακρίσεις του σύγχρονου κόσμου, αλλά απειλούν να σαρώσουν θεμελιώδεις ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, ενισχύοντας έτσι από άλλη σκοπιά τους στόχους της τρομοκρατίας. Οδηγούμαστε δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια σε μια οργουελιανή κατάσταση, όπου η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα είναι ανύπαρκτη και η προσωπική ζωή μονίμως κάτω από το εξεταστικό βλέμμα του μεγάλου αδελφού. Η τρομοκρατία αποτελεί το άλλοθι για τη διόγκωση των δαπανών για την ασφάλεια και τη μετατροπή των σύγχρονων δημοκρατιών σε αυταρχικά αστυνομικά κράτη όπου κάθε πολίτης αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει τρομοκράτης.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ένα άλλο φρικτό έγκλημα που συντελείται καθημερινά εις βάρος χιλιάδων γυναικών και παιδιών, με τη μορφή ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, βρίσκεται τελευταίο στην πολιτική μας ατζέντα. Πράγματι, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η δημοκρατικές ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο.