MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

Νιγηρία

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, η εθνοτική και θρησκευτική βία στη Νιγηρία έχει άπειρες φορές απασχολήσει το Κοινοβούλιό μας.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, της οποίας έχω τη τιμή να προεδρεύω, έχει επανειλημμένα παρέμβει και καταγγείλει την αναβίωση του θρησκευτικού μίσους στη Νιγηρία, ιδιαίτερα εναντίον των γυναικών, με την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, της "Σαρία", που προβλέπει ακόμη και καταδίκες δια λιθοβολισμού λόγω μοιχείας, και αυτό πέρα και πάνω από τους νόμους και το σύνταγμα της Νιγηρίας, αλλά και πέρα από τη Συμφωνία Κοτονού και τις ρήτρες για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Φαίνεται, κύριε Επίτροπε, ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας είτε δεν έχει τη δύναμη, είτε δεν διαθέτει πολιτική βούληση για να επιβάλει στη χώρα το σύνταγμα του 1999 και τους νόμους. Οι πρόσφατες βιαιότητες των φονταμενταλιστών και η έκρηξη της θρησκευτικής βίας στην πολιτεία Plateau που κόστισε τη ζωή 1500 ανθρώπων και την καταστροφή 173 εκκλησιών, αποτελεί αποκορύφωση μιας σειράς αιματηρών γεγονότων, με πρωταγωνιστές ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Έχω τη γνώμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει τη δύναμη και το διεθνές κύρος που διαθέτει, ώστε να συμβάλει περισσότερο ενεργά στην ενίσχυση της ασφάλειας, στον τερματισμό της βίας και την προώθηση του σεβασμού της ανεξιθρησκίας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία. Χρειαζόμαστε δηλαδή στενότερη συνεργασία και πίεση προς την κυβέρνηση της Νιγηρίας και τον Πρόεδρο Obasanjo προκειμένου να εφαρμοστούν στη χώρα το σύνταγμα και οι νόμοι.