MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

Παραγωγή αθλητικών προϊόντων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην γενέτειρά τους, την Ελλάδα, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ανθρωπιστικές αξίες που συνδέονται με το πνεύμα του “Ολυμπισμού”, αλλά και με το γράμμα της Χάρτας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία τονίζει το σεβασμό των παγκόσμιων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με βάση λοιπόν τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων που διαπιστώνουμε, μεταξύ των οποίων είναι πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά, στην παραγωγή αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει από τις βιομηχανίες αθλητικών ειδών και από την παγκόσμια ομοσπονδία τους να εφαρμόσουν τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Χρειάζεται επίσης η Επιτροπή να συνεργασθεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα συμπεριλάβει το σεβασμό των διεθνώς αποδεκτών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη Χάρτα των Ολυμπιακών Αγώνων και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Ζητούμε ακόμη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να απαιτήσει να συμπεριλαμβάνονται στις συμβάσεις που συνάπτει με χορηγούς και εμπορικές εταιρίες η τήρηση των διεθνώς αναγνωρισμένων εργασιακών προτύπων καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όλα δηλαδή τα προϊόντα που φέρουν το σήμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα πρέπει να έχουν κατασκευασθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Θα ήθελα επίσης, κύριε Επίτροπε, να τονίσω τη σημασία μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.