MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

Μετανάστευση, απασχόληση και ένταξη των μεταναστών

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ήθελα καταρχάς να τονίσω ότι η ομάδα μου εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στο κείμενο της έκθεσης που συζητούμε σήμερα. Η έκθεση Moraes κινείται ακριβώς μέσα στο πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του Τάμπερε, που έχει ζητήσει ρητά μια πιο δραστήρια πολιτική ένταξης των μεταναστών, με στόχο τη χορήγηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αντίστοιχων με εκείνα που ισχύουν για τους πολίτες της Ένωσης.

Ασφαλώς η πολιτική μετανάστευσης δεν μπορεί να σημαίνει μόνο φύλαξη συνόρων, δεν μπορεί να ταυτίζεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα, επαναπατρισμό και επανεισδοχή. Η Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου οφείλει να προχωρήσει στην αναγνώριση των βασικών εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, στην αναγνώριση της προσφοράς τους, της πολύτιμης συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Ασφαλώς δεν νοείται κοινωνική ένταξη χωρίς αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, δηλαδή του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θεωρώ ότι δημιουργείται τεράστιο ηθικό θέμα με τη θέση πολλών συντηρητικών συναδέλφων οι οποίοι αποδέχονται ευχαρίστως την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των μεταναστών, κυρίως σε θέσεις εργασίας που έχουν εγκαταλείψει οι Ευρωπαίοι, τους βλέπουν ταυτόχρονα και ως μια καλή λύση για το δημογραφικό πρόβλημα, δεν κάνουν όμως καμία συζήτηση για την αναγνώριση πολιτικών τους δικαιωμάτων. Τόσο ανήθικη είναι η στάση εκείνων που με θέσεις και πράξεις ευκαιριακές και τυχοδιωκτικές τροφοδοτούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό στην Ευρώπη, επιχειρώντας να ορθώσουν νέα τείχη Βερολίνου στο μυαλό και τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Η πολιτική μου ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παλέψει για μια ανθρωπιστική προσέγγιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών μεταναστών και προσφύγων, και αγωνιζόμαστε για μια πλουραλιστική και πολυπολιτισμική Ένωση, για μια ενότητα μέσα από τις διαφορές μας, όπου όλοι θα έχουν θέση και δικαιώματα χωρίς διακρίσεις και χωρίς νοητά τείχη μεταξύ μας.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η κοινωνική συνοχή και η στρατηγική της Λισσαβώνας, θα είναι ανέφικτοι στόχοι, όπως και εσείς τονίσατε, κύριε Επίτροπε, χωρίς την πλήρη κατοχύρωση και εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να τηρήσουν. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί άκουσα σήμερα το πρωΐ τον κ. Ahern να επιβεβαιώνει ότι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μέσα στις προτεραιότητες της ιρλανδικής Προεδρίας. Μόνο μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων τους οι άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας θα αισθανθούν μέρος του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ζουν και εργάζονται νόμιμα, φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων με λόγο για την καθημερινή τους ζωή, την εργασία, την εκπαίδευση, την εκμάθηση της γλώσσας, τη στέγαση, τις υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες, το πολιτιστικό τους περιβάλλον και την πολιτική τους δραστηριοποίηση. Επανειλημμένα έχουμε προτείνει ως Κοινοβούλιο πλήρη αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε να πω ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών, να ζητήσω κάτι που απουσιάζει από την ανακοίνωση της Επιτροπής, την ένταξη της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές που αφορούν τα δικαιώματα των μεταναστών. Οι γυναίκες αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα και συχνά είναι τα πρώτα θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Γι'αυτό χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διευκόλυνση της ένταξής τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Τέτοια μέτρα μπορούν να είναι η επαγγελματική κατάρτιση, εγκαταστάσεις φύλαξης παιδιών, εξατομίκευση των δικαιωμάτων τους, συμβουλευτική υποστήριξη, εξειδικευμένες έρευνες κλπ.