MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

Μείωση της φτώχειας

Καραμάνου (PSE), Εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών . Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών, της οποίας είμαι πρόεδρος, να παρουσιάσω τη γνωμοδότησή μας για την εξαιρετική έκθεση που ετοίμασε η κ. Sandbaek. Την παρουσιάζω εγώ λόγω απουσίας της κ. Valenciano.

Δυστυχώς, κύριε Επίτροπε, έπειτα από μισό αιώνα υποσχέσεων, αναλύσεων και σχεδίων αναπτυξιακής βοήθειας, οι περισσότερες από τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες όχι μόνο δεν ευρίσκονται στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στη φτώχεια και τις θανατηφόρες ασθένειες του αιώνα μας. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι, βεβαίως, οι γυναίκες, η πληθυσμιακή ομάδα που δεν έχει πρόσβαση ακόμη και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Βεβαίως, κύριε Επίτροπε, όπως είπατε, η συνεισφορά των γυναικών είναι πάρα πολύ μεγάλη, ακόμα και στις χώρες όπου δεν τους αναγνωρίζονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, κύριε Επίτροπε, αν κυβερνούσαν οι γυναίκες, πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο ανθρώπινος. Θεωρώ ότι αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας 30 χιλιάδες άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες να πεθαίνουν κάθε μέρα από αρρώστιες που στον πολιτισμένο κόσμο μας είναι ιάσιμες. Η φυματίωση αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, ξεπερνώντας ακόμη και τη μητρική θνησιμότητα. Ο αριθμός των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Aids είναι υψηλός και αυξάνεται συνεχώς, με επιπτώσεις όχι μόνο για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, και για τα παιδιά τους. Όπως είπε η κ. Sandbaek, 13 εκατομμύρια παιδιά έχουν μείνει ορφανά και αυτός ο αριθμός, προς δόξα του πολιτισμού μας, προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια μέχρι το 2010.

Ως Επιτροπή Γυναικών ζητούμε, τόσο από τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών όσο και από την Ένωση και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα, να εξασφαλίσουν την πλήρη ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες.

Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω τη συμφωνία των μελών του ΠΟΕ, τον Αύγουστο του 2003, παρ' όλες τις διαφωνίες και τις χρονοβόρες διαδικασίες ή καθυστερήσεις που μεσολάβησαν, καθώς και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για παροχή φαρμάκων υψηλής ποιότητας στους ασθενείς με τον ιό του Aids και την απόφαση του Συμβουλίου της Ένωσης περί αυξημένων κινήτρων σε φαρμακοβιομηχανίες, με σκοπό την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων σε μειωμένες τιμές. Νομίζω ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπισης αυτής της μεγάλης μάστιγας, κύριε Επίτροπε.