MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2004

Νέα ώθηση στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού σε συνεργασία με τους εταίρους της Μεσογείου

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η ευρύτερη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικό πεδίο δράσης για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παρούσα ανακοίνωση της Επιτροπής έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Είναι ιδιαίτερα θετικό που η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η περιθωριοποίηση των γυναικών υποσκάπτει την πολιτική εκπροσώπηση και εμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες της Μεσογείου και των αραβικών χωρών, παρά την κάποια βελτίωση των συνθηκών κατά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να πλήττονται από διακρίσεις και ανισότητες λόγω φύλου. Ο αναλφαβητισμός, η φτώχια, η ενδοοικογενειακή βία, η ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η χαμηλή συμμετοχή στην επαγγελματική και την πολιτική ζωή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωής των γυναικών της νότιας όχθης της λεκάνης της Μεσογείου και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, το χειρότερο όλων είναι ότι οι γυναίκες είναι τα κύρια θύματα του θρησκευτικού και πολιτικού φονταμενταλισμού, του υπερσυντηρητισμού και των αυταρχικών καθεστώτων, τα οποία στηρίζουν την εξουσία τους κατά μεγάλο μέρος στον έλεγχο της σεξουαλικής συμπεριφοράς των γυναικών, του τρόπου της ζωής τους, των αναπαραγωγικών λειτουργιών τους, ακόμη και του τρόπου ένδυσής τους. Ασφαλώς, η καλύτερη άμυνα απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της μισαλλοδοξίας είναι η ενίσχυση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και της έννομης δημοκρατικής τάξης.

Το μήνυμά μας θα πρέπει να είναι σαφές. Κανένα πολιτικό σύστημα, θρησκευτικό κίνημα, παράδοση ή έθιμο δεν μπορεί να είναι υπεράνω του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών των γυναικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Όσο αυτά τα βασικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος απουσιάζουν από πολλές χώρες της Μεσογείου, τόσο οι ελπίδες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και βελτίωση της θέσης των γυναικών θα παραμένουν αμυδρές και τα ψηφίσματα των διασκέψεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

Γι' αυτό ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αντιπροσωπεία στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση να αξιοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, ώστε να συμπεριληφθούν σαφείς ρήτρες και δεσμεύσεις για την αναγνώριση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών και των αρχών του κράτους δικαίου ως όρων εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη των χωρών της Μεσογείου και την ανάδειξη της μεσογειακής λεκάνης ως περιοχής ειρήνης και συνεργασίας.