MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2004

Πρόοδος στην εφαρμογή της Ζώνης Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (2003)

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, χωρίς αμφιβολία το Τάμπερε αποτέλεσε σοβαρό σταθμό και αφετηρία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Πλησιάζοντας την εκπνοή της προθεσμίας, διαπιστώνουμε ότι το ποτήρι είναι ταυτόχρονα και μισογεμάτο και μισοάδειο. Αναμφισβήτητα έχει επιτευχθεί πρόοδος μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν στο Συμβούλιο οι διαφορετικές κουλτούρες και προσεγγίσεις των κρατών μελών. Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, σημαντική πρόοδος επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, όπως αναγνωρίσατε και εσείς κύριε Επίτροπε, ωστόσο, το θέμα της αναγνώρισης δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών δε φαίνεται να είναι πολύ ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα. Και αυτό ασφαλώς δεν συνάδει με όσα υποστηρίζουμε περί Ευρώπης, ουμανιστικών αξιών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οδηγία για την οικογενειακή επανένωση, όπως διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο, ουσιαστικά είναι απαγορευτική και θεωρώ σημαντική την προσφυγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του περιεχομένου της οδηγίας.

Όσον αφορά το άσυλο, θα ήθελα, κύριε Επίτροπε και κύριε Εκπρόσωπε του Συμβουλίου, να στείλω τα συλλυπητήριά μου στο Συμβούλιο που απέτυχε να υιοθετήσει τις δύο οδηγίες περί ορισμού του πρόσφυγα και των διαδικασιών χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος του πρόσφυγα, θέματα που επίσης είχε προωθήσει η ελληνική Προεδρία. Εν τω μεταξύ, η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες είναι γνωστό ότι έχει κουρελιαστεί απ' άκρου εις άκρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την καταπολέμηση του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος, θεωρώ ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, όταν καθημερινά διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση χιλιάδες παιδιά και γυναίκες με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Νομίζω ότι η αποτυχία αυτή οφείλεται και στην έλλειψη ουσιαστικής επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών των κρατών μελών για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου που προσβάλει τον πολιτισμό μας.

Επίσης, η προσπάθεια της ιρλανδικής Προεδρίας να κλείσει το θέμα της δημιουργίας βάσης προσωπικών δεδομένων των μεταναστών με βιομετρικά στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία προσώπου, πιστεύω ότι θα δημιουργήσει σοβαρές παρεκκλίσεις στο ζήτημα του σεβασμού και του ελέγχου διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων.

Ευελπιστούμε, κύριε Επίτροπε, ότι θα παραχθούν νέες ιδέες και νέα στρατηγική για το Τάμπερε ΙΙ.