MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

Κατάσταση των γυναικών

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας της γυναίκας να παρεμβαίνω στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της διαδικασίας των προφορικών ερωτήσεων.

Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή διεθνής ημέρα της γυναίκας, που συμπίπτει με τα 20 χρόνια ζωής και επιτευγμάτων της Επιτροπής Γυναικών του Κοινοβουλίου μας, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για απολογισμό και αποτίμηση της πολιτικής μας για την ισότητα των φύλων. Χωρίς αμφιβολία κατά την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς χάρη στις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο καθώς επίσης και στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Cox για την υποστήριξη που μας δίνει.

Η συμμετοχή των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από το 6% του διορισμένου Κοινοβουλίου στο 16% το 1979, όταν έγιναν οι πρώτες εκλογές, και στο 31% το 1999. Επιδιώκουμε και ελπίζουμε αυτό το ποσοστό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στις προσεχείς εκλογές της διευρυμένης Ευρώπης των 25. Η ισότητα των φύλων και η πλήρης αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των γυναικών αναγνωρίζεται πλέον από όλους ως αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία της στρατηγικής της Λισσαβόνας αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχικής μας δημοκρατίας. Ασφαλώς, κατά τα τελευταία 20 χρόνια η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε στη συμμετοχή και στις επιδόσεις των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, αφού σήμερα αντιπροσωπεύουν το 55% των πτυχιούχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο παρά τα αναμφισβήτητα επιτεύγματα, σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλους τους τομείς, όπως αναφέρει και η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής, που θα συζητηθεί στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες μέρες.

Η βία κατά των γυναικών, η σωματεμπορία, η ανεργία, η ασυμβατότητα επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η ανεπάρκεια των υποδομών για τη φροντίδα των παιδιών και της τρίτης ηλικίας, η ανισότητα στις αμοιβές και στις προαγωγές, συνιστούν καυτά προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύσεις, αφού συνδέονται άμεσα τόσο με την παραβίαση δικαιωμάτων όσο και με τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δυστυχώς, με ανησυχία και θλίψη διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη μέλη, παρ' όλο που έχουν ενσωματώσει όλες τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική τους νομοθεσία, δεν δείχνουν προθυμία στο να προωθήσουν συνοδευτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων. Είναι απογοητευτικό ότι πολλά κράτη μέλη δεν ακολουθούν καν τις συστάσεις του Συμβουλίου. Κάνοντας ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας, σημαντικός σταθμός στην προώθηση της ισότητας ευκαιριών υπήρξε η αναθεώρηση της οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην αγορά εργασίας όπως και η προώθηση του gender mainstreaming.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ισότητα των φύλων μόνο στο χώρο εργασίας, καλωσορίσαμε την πρωτοβουλία της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου για μια νέα οδηγία με βάση το άρθρο 13 της Συνθήκης που θα απαγορεύει κάθε διάκριση στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Είναι γεγονός ότι με τις κοινές μας προσπάθειες και στο πλαίσιο του μελλοντικού ευρωπαϊκού συντάγματος μπορούμε σιγά-σιγά να γεφυρώσουμε το χάσμα των φύλων στην Ένωση και να λειτουργήσουμε σαν φωτεινό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, για περιοχές του πλανήτη όπου οι γυναίκες αγωνίζονται ακόμη για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Πλησιάζοντας τη συμπλήρωση δεκαετίας από την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πεκίνο το 1995 όπου 180 κυβερνήσεις συμφώνησαν πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών διαπιστώνουμε ότι οι δεσμεύσεις εκείνες δεν τηρήθηκαν. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 70% των φτωχών του κόσμου, τα κορίτσια στην Υποσαχάρια Αφρική κινδυνεύουν έξι φορές περισσότερο από τα αγόρια να προσβληθούν από τον ιό HIV, τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά είναι θύματα βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης· την ίδια στιγμή γυναίκες κατέχουν μόνο το 15,2% των κοινοβουλευτικών εδράνων. Γι' αυτό, στο πλαίσιο και των νέων προκλήσεων που δημιουργούνται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, χρειάζεται να ανανεώσουμε και να εντείνουμε τη δράση για τα δικαιώματα των γυναικών με στόχο μια δημοκρατική και συμμετοχική παγκόσμια διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει δίκαιη κατανομή των πόρων του πλανήτη, ισότητα των φύλων και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε σε μια νέα διάσκεψη, που θα ονομάσουμε “Πεκίνο + 10” και για την οποία αναμένουμε σχετική πρωτοβουλία της Επιτροπής.

Κυρία Επίτροπε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να απαντήσετε στις επίκαιρες ερωτήσεις που σας έχουν υποβληθεί: πρώτον, ποια είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του έργου της ομάδας των επιτρόπων για την προώθηση της ισότητας, δεύτερον, αν συμφωνεί η Επιτροπή να οριστεί ένας/μια Επίτροπος που θα έχει την ισότητα των φύλων ως κύριο θέμα του χαρτοφυλακίου της και επίσης - δεν είναι εδώ οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου· έχουμε θέσει το ερώτημα στο Συμβούλιο - να ζητήσει από τα κράτη μέλη να υποβάλουν κατάλογο με τρεις υποψηφίους Επιτρόπους που θα εκπροσωπούν και τα δύο φύλα, ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπημένη από άποψη φύλου σύνθεση της νέας Επιτροπής. Η πρόταση αυτή έχει ήδη υποβληθεί από τη Συνέλευση.