MPphotoΠλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

Πρόοδος της Τουρκίας στο δρόμο προς την ένταξη

Καραμάνου (PSE), Εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών . Κύριε Πρόεδρε, ως συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών θεωρώ κατ' αρχήν θετικό ότι η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες το τελευταίο διάστημα για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα. Επισημαίνουμε όμως ότι δεν αρκεί η δημιουργία εξειδικευμένων μηχανισμών σε κρατικό επίπεδο, αλλά απαιτείται παράλληλα και η ενδυνάμωσή τους με ισχυρό νομικό καθεστώς και γενναία χρηματοδότηση ώστε να προωθηθεί στην πράξη και την καθημερινή ζωή η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Ιδιαίτερο πρόβλημα παραμένει πάντα η βία σε όλες τις μορφές, κυρίως η ενδοοικογενειακή βία, και η ανυπαρξία μηχανισμών νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων. Είναι επίσης αποτροπιαστικό να σημειώνονται πράξεις βίας από το κρατικό προσωπικό ασφαλείας σε βάρος γυναικών που κατά κύριο λόγο ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, όπως είναι οι Κούρδισσες.

Σε ό,τι αφορά τον ποινικό κώδικα, η Τουρκία καλείται να καταργήσει την πρακτική των μειωμένων ποινών στις περιπτώσεις των αποκαλούμενων εγκλημάτων τιμής και να καταργήσει την αναφορά στον ποινικό κώδικα στην παρθενία των γυναικών. Τα ήθη και η παράδοση δεν μπορούν να είναι πάνω από τους νόμους του κράτους δικαίου. Παράλληλα, χρειάζεται να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, παρεμποδίζοντας έτσι το δικαίωμα των γυναικών για πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Επισημαίνω επίσης ότι η συμμετοχή και η εκπροσώπηση των γυναικών στους δημοκρατικούς θεσμούς βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, όπως και η συμμετοχή των γυναικών στην επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση. Η κυρία Smet μίλησε εκτεταμένα γι' αυτό.

Τέλος, ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση της πρώην βουλευτού και βραβευμένης με το βραβείο Ζαχάρωφ Λεϊλά Ζάνα, η οποία βρίσκεται στη φυλακή μαζί με τρεις άλλους βουλευτές από το 1994 για καθαρά πολιτικούς λόγους. Αύριο στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η 13η ακρόαση, μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και να ζητήσουμε την άμεση αποφυλάκιση της Λεϊλά Ζάνα, σαν ένα μικρό δείγμα ότι, επί τέλους, η Τουρκία πορεύεται προς την Ευρώπη.

Τέλος, κύριε Επίτροπε, κύριε Verheugen, ως Ελληνίδα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τις ακούραστες προσπάθειές σας προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.