ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

 

Παρέμβαση της Άννας Καραμάνου στη δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας με θέμα «Κατάσταση στο Ιράκ».

 

 

Καραμάνου (PSE). -Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση, όπως εναγωνίως και προς τιμήν της επιδιώκει η Ελληνική Προεδρία, τότε, ας στείλουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ενιαία, δυνατή και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή φωνή κατά ενός πολέμου για το πετρέλαιο, κατά μιας μονομερούς επέμβασης, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, κόντρα στο 1441 ψήφισμα του ΟΗΕ, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

 

κ. Σολάνα,

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ αυτά που ζητούν: χρόνο, πόρους, μέσα και πληροφορίες. Να δώσουμε στην ειρήνη μια ακόμη ευκαιρία. Δυστυχώς οι πόλεμοι και η βία ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ανδρών που κυριαρχούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η πλειοψηφία των θυμάτων είναι απλοί πολίτες, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.

 

Ως Επιτροπή των Δικαιωμάτων των Γυναικών, έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα.

 

Ένας πόλεμος στο Ιράκ δεν θα σημαίνει μόνο παταγώδης  αποτυχίας της διπλωματίας και της πολιτικής, αλλά και έκπτωση των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού μας. Θα σημαίνει ακόμη αδυναμία της Ευρώπης να προβάλει ένα διαφορετικό νεανικό πρότυπο απέναντι στη λογική και την κουλτούρα της βίας που προωθούν οι ΗΠΑ. Η ευθύνη των ευρωπαίων ηγετών σε αυτή την κρίσιμη φάση είναι μεγάλη.