MPphoto Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003

Παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την κοινωνία της πληροφορίας (Πρώτο στάδιο: Γενεύη, 10-12 Δεκεμβρίου 2003)

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε προσφάτως την έκθεση πρωτοβουλίας που συνέταξα εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, σχετικά με τη θέση των γυναικών στη νέα κοινωνία της πληροφορίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Διακήρυξη της Διάσκεψης της Γενεύης συμπεριέλαβε την ανάγκη προώθησης της ενσωμάτωσης της διάστασης της ισότητας των φύλων, δηλαδή του Gender Mainstreaming, στην κοινωνία της πληροφορίας.

Ωστόσο, για μια σωστή ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν αρκεί η θέσπιση νομοθετικών και κανονιστικών μέτρων, αφού είναι γνωστό ότι τα οικονομικά μέσα που διατίθενται είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό που θα έπρεπε να είχε επισημανθεί με περισσότερη έμφαση στη Γενεύη, είναι η ανάγκη ανανέωσης των δεοντολογικών κανόνων που διέπουν τη χρήση και ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας. Μιλάμε δηλαδή για την ψηφιακή δημοκρατία. Η συμμετοχή των γυναικών σ'αυτή μπορεί να είναι πολύ σημαντική, γιατί οι γυναίκες είναι σε θέση να αναδείξουν μια διαφορετική ηθική διάσταση, με βάση το διαφορετικό σύστημα αξιών που τις χαρακτηρίζει.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ανάπτυξη και τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις, αγνοώντας την ανάλυση που εξετάζει τα θέματα της δημοκρατίας αλλά και τη διάσταση του φύλου, με συνέπεια τα ζητήματα της τεχνολογίας να ερμηνεύονται λανθασμένα ως "ουδέτερα" απέναντι στη δημοκρατία και απέναντι στα φύλα. Η έλλειψη πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού από τον οποίο κινδυνεύουν άμεσα οι γυναίκες.

Στην έκθεση που έχω συντάξει, εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, γίνεται καταγραφή των αιτιών που συντηρούν αυτή την κατάσταση, όπως τα κοινωνικά στερεότυπα και οι πολιτισμικές προκαταλήψεις, που περιορίζουν τις επιλογές των γυναικών και θέτουν φραγμούς στην καριέρα τους, με αποτέλεσμα γενικότερες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία από τη μη ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Δυστυχώς, η Διάσκεψη απέφυγε να αναλύσει σε βάθος τα κοινωνικά αίτια που συνηγορούν στη συντήρηση του φαινομένου αυτού. Εκφράζω την ελπίδα ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κοινωνία της πληροφορίας θα συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για το ποια κοινωνία της πληροφορίας επιθυμούμε.