ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003  

Πρόγραμμα εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας  

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, το φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, που στοχεύει να δώσει νέα πνοή σε βασικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς σκιάζεται ήδη από την απειλή του πολέμου στο Ιράκ· ενός πολέμου που έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν είναι διχασμένη. Θα έλεγα δεν είναι διχασμένη ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου γνωρίζουμε ότι τα δύο τρίτα των πολιτών αντιτίθενται σ' αυτόν τον πόλεμο.

Μιλάμε για ένα πόλεμο που είναι και άχρηστος και ολέθριος, όπως τονίστηκε από όλες τις πτέρυγες αυτού του Κοινοβουλίου. Το ουσιαστικό όμως βάρος μιας στρατιωτικής επίθεσης θα επωμισθεί ο ίδιος ο λαός του Ιράκ, που υποφέρει χρόνια τώρα από το οικονομικό εμπάργκο. Μια πολεμική επιχείρηση θα εξαλείψει τελείως κάθε ελπίδα για καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, του υποσιτισμού των παιδιών και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προβλήματα που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι, θύματα ενός αυταρχικού καθεστώτος και μιας σκληρής πολιτικής από τις χώρες της Δύσης. Τα 12 χρόνια εμπάργκο έχουν ουσιαστικά λειτουργήσει ως όπλο μαζικής καταστροφής, αφού έχει κοστίσει το θάνατο ενός εκατομμυρίου πολιτών, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, και όποιος έχει αμφιβολία ας επισκεφθεί τα νοσοκομεία του Ιράκ, να δει τα παιδιά να πεθαίνουν από υποσιτισμό και από έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εγώ τα επισκέφθηκα και τα είδα.

Στην Ελλάδα όμως, κύριοι συνάδελφοι, λέμε ότι ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, και το καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο έχει την τύχη να διαθέτει πολύ ικανό καπετάνιο και εξίσου αποτελεσματικό πλήρωμα, που έχουν δώσει απτά δείγματα τόλμης συνδυασμένης με σύνεση, αποτελεσματικής διαχείρισης των εθνικών και ευρωπαϊκών θεμάτων, αλλά ταυτοχρόνως και εμπνευσμένης εξωτερικής πολιτικής που έχει αναδείξει την Ελλάδα σε πόλο σταθερότητας στη δύσκολη περιοχή της Βαλκανικής, σε πόλο προαγωγής του διαλόγου και επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Είμαι βεβαία ότι η Ελληνική Προεδρία θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις και θα παίξει τον ιστορικό της ρόλο.