Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

Παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Νιγηρία: Περίπτωση Amina Lawal

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, βρίσκομαι σχεδόν στο τέλος της ομιλίας μου, ο Επίτροπος δεν έχει ακούσει τίποτα απ' όσα είπα και φυσικά δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έκανα. Γιατί όλη μου η ομιλία είναι μια σειρά από ερωτήσεις απέναντι στην ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να αποτρέψει τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος των γυναικών στη Νιγηρία. Η Νιγηρία αποτελεί μέρος της συμφωνίας Κοτονού, υπάρχουν ρήτρες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών και για την Επιτροπή πέρα βρέχει. Δεν κάνει τίποτα απολύτως η πολιτική ηγεσία και το όλο θέμα έχει αφεθεί στη φιλοπατρία των γυναικείων οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης, την πίεση δηλαδή που ασκεί η παγκόσμια κοινή γνώμη. Βεβαίως, η πίεση είναι πολύ ισχυρή και έχει αποτέλεσμα αλλά, επιτέλους, θα πρέπει να κινητοποιηθεί και η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και να επιβάλει στη νιγηριανή κυβέρνηση αυτά που οφείλει να πράξει για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών στη Νιγηρία.

Και, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα να ακούσετε κι αυτό: τελικά η Νιγηρία τι είναι; Είναι δημοκρατικό καθεστώς, είναι κοσμικό καθεστώς ή είναι θεοκρατικό καθεστώς; Γιατί στις 25 Μαρτίου θα εξεταστεί η υπόθεση της Αμίνα Λαουάλ σε εφετείο της Σαρία. Έχουμε τρελαθεί τελείως! Δεν ξέρουμε τι γίνεται στη Νιγηρία! Πριν από τρία χρόνια πανηγυρίσαμε ότι επανήλθε η δημοκρατία στη χώρα, ότι είχαμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Κι αυτή η κυβέρνηση είναι εντελώς ανίκανη να επιβάλει στη χώρα το Σύνταγμα και τους νόμους. Και κυβερνάνε οι μουλάδες, οι οποίοι καταδικάζουνε τις γυναίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού γιατί είχαν σεξ, λέει, εκτός γάμου.

Θέλουμε λοιπόν την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Η ηγεσία να πάρει θέση απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα. Αυτά ζητάμε από σας, κύριε Επίτροπε.