Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 12 MΑΡΤΙΟΥ 2003

Διάσταση του Φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι ιδιαίτερα που η παρουσία της Επιτρόπου διέψευσε το πολύ προσβλητικό σχόλιο που κάνατε προηγουμένως για την επιτροπή της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος. Ελπίζω τώρα να πεισθήκατε ότι το θέμα που συζητάμε είναι αρκετά σημαντικό ώστε να δικαιολογεί την παρουσία της αρμοδίας Επιτρόπου στη συζήτηση αυτή που γίνεται.

Κύριοι και κυρίες, είναι φυσικό όταν μιλάμε για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές και σε όλους τους τομείς να φροντίζουμε πρώτα τα του οίκου μας. Το είπε και η κ. Κράτσα προηγουμένως. Η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τα κράτη μέλη και για όλο το κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα πολύτιμο πλαίσιο άσκησης πολιτικής και εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για την εφαρμογή στην πράξη της ισότητας των φύλων, με την προώθηση μιας ισορροπημένης εκπροσώπησης των φύλων, τόσο στο βουλευτικό αξίωμα και στην ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης μέσα στο Κοινοβούλιο, όσο και με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των γυναικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δυστυχώς, 6 χρόνια μετά την κατοχύρωση του gender mainstreaming από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, αυτή η σημαντική στρατηγική για την επίτευξη της ισότητας δεν έχει βρει πλήρη εφαρμογή ούτε στη διοίκηση του Κοινοβουλίου ούτε στην πολιτική δουλειά. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις όποιες προσπάθειες, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σημαντική έκθεση της κ. Gröner εξειδικεύει και θέτει επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και μεθόδους για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που υπάρχουν. Η επιτροπή μας έχει τη φιλοδοξία να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότυπο ως προς την εφαρμογή του gender mainstreaming και ελπίζουμε ότι η εξαιρετική έκθεση της κ. Gröner θα αποτελέσει σταθμό και αφετηρία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Χρειαζόμαστε όμως υποστήριξη και δέσμευση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου και, παράλληλα, χρειαζόμαστε την παροχή πόρων που θα διασφαλίζουν τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στην έκθεση.

Η αρχή του gender mainstreaming θα πρέπει να κατοχυρώνεται καθαρά και από τη νέα συνταγματική Συνθήκη, και αυτό αποτελεί μια από τις κυριότερες διεκδικήσεις της επιτροπής μου στον αγώνα μας προκειμένου η μελλοντική Ευρώπη ­ και ελπίζουμε και τα αρσενικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε ­ να γίνει περισσότερο ευαίσθητη στα ζητήματα του φύλου. Θεωρώ πάντως ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που ελήφθη στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο από την ελληνική Προεδρία, κυρία Επίτροπε, και έπειτα από δική σας πρόταση, να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετήσια έκθεση για την εφαρμογή του gender mainstreaming στην Ένωση.