Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

Στρατηγική απασχόλησης και κοινωνική πολιτική

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, συζητούμε σήμερα για το μέλλον της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, σε μια συγκυρία που είναι αρνητικά φορτισμένη από τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ, από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και από τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει δυναμική στην αγορά εργασίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Σε ό, τι αφορά τις γυναίκες, στις οποίες εκτενώς αναφερθήκατε, παρά την αυξημένη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, σε ποσοστά περίπου 41%-42% του συνολικού εργατικού δυναμικού και τη σταδιακή εισαγωγή των γυναικών σε καθαρά ανδροκρατούμενους κλάδους, τα ποσοστά ανεργίας είναι εντυπωσιακά υψηλότερα από εκείνα των ανδρών.

Οι στόχοι της Λισσαβώνας για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας φαίνονται ακόμη αρκετά μακρινοί, αφού η ανεργία στις γυναίκες παραμένει περίπου διπλάσια, 14,6 έναντι 8,7 των ανδρών. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι η εκμετάλλευση έχει γυναικείο πρόσωπο, αφού πάνω από 250.000 γυναίκες εργάζονται στο σπίτι χωρίς καμιά απολύτως κοινωνική προστασία, ενώ η μαύρη αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, κυρίως γυναικών, ανθεί, χωρίς ο αριθμός τους να προσμετράται στο εργατικό δυναμικό ή στους ανέργους.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση αναγνωρίζει το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι γυναίκες στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και μας ικανοποιεί ότι κινείται προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και την εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους κλάδους. Μας ικανοποιεί επίσης η έμφαση που δίνετε, κυρία Επίτροπε, στην εφαρμογή του gender mainstreaming σε όλους τους τομείς. Όμως, τα χαμηλά αυτά ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών δείχνουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ώθηση και αξιολόγηση των πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται. Πάνω απ' όλα χρειάζεται να μπουν, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ποιοτικοί και ποσοτικοί μετρήσιμοι στόχοι, π.χ. μπορούμε να θέσουμε στόχους μέχρι το 2010 να μειωθεί στο μισό το σημερινό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αμοιβές, την επαγγελματική κατάρτιση, τις συντάξεις, τις προαγωγές, αλλά και στο χρόνο παραμονής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Εύχομαι το επόμενο εαρινό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις σας και να έχουμε τα νέα εθνικά σχέδια για την απασχόληση το φθινόπωρο, όπως αναφέρατε στην ομιλία σας.