ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή των πολιτών της Ένωσης

Καραμάνου (PSE), Εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών.

– Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό βήμα για την άρση των τεχνικών εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν αδικαιολόγητα, ακόμα και σήμερα, στην ενωμένη Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βεβαίως βελτιώνει ουσιαστικά την αρχική πρόταση της Επιτροπής μέσω των τροπολογιών που έχουν υποβληθεί. Οι τροπολογίες που καταθέτει η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών στοχεύουν να βελτιώσουν μια σειρά από ζητήματα που θα ενισχύσουν τη θέση των γυναικών στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και την αρχή της μη διάκρισης με βάση το φύλο.

Δυστυχώς, κύριε Επίτροπε, το κείμενο της πρότασής σας, φιλοδοξώντας να καθιερώσει την απρόσκοπτη και ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος διαμονής των ευρωπαίων πολιτών, δεν κατάφερε να διατυπώσει ένα κείμενο που να λειτουργεί ουδέτερα σε σχέση με τα φύλα, και να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται κυρίως για όσες γυναίκες είναι οικονομικά εξαρτημένες από το σύζυγό τους, αφού σε περίπτωση θανάτου ή λύσης του γάμου τους δεν έχουν καμιά προοπτική παράτασης ή συνέχισης της διαμονής τους σε έδαφος άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Τους αφαιρείται δηλαδή αυτόματα κάθε νομικό δικαίωμα που απορρέει από τη διαμονή σε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης. Εκτιμούμε ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Ακόμη, η Επιτροπή Γυναικών τονίζει τη σημασία του να προχωρήσουμε στην προστασία και άλλων μορφών διαπροσωπικών σχέσεων, όπως η αναγνώριση της ελεύθερης συμβίωσης με δεδηλωμένο σύντροφο, ανεξαρτήτως φύλου, ως ισότιμης σχέσης με το γάμο. Είναι γνωστό ότι όλο και περισσότερα κράτη μέλη αναγνωρίζουν με διάφορους τρόπους τα ζευγάρια που ζουν μαζί χωρίς να έχουν τελέσει επίσημο γάμο. Ένα βασικό κοινό στοιχείο των σχετικών εθνικών νομοθεσιών είναι η επίσημη καταγραφή του συντρόφου, συνεπώς είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί αυτή η κατηγορία στους ορισμούς του μέλους της οικογένειας.