Έκθεση σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης των εν λόγω θεωρήσεων σε διερχόμενους ναυτικούς

Εισηγήτρια: Άννα Καραμάνου 

Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

11 Φεβρουαρίου 2003

 

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πληροφορήσω το Σώμα ότι η έκθεσή μου αφορά στην πρωτοβουλία της Ισπανίας, που αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας του Σένγκεν μέσω της δυνατότητας χορήγησης συλλογικών θεωρήσεων στα εξωτερικά σύνορα, σε ναυτικούς, ώστε να διευκολυνθούν τα κράτη μέλη που διαθέτουν ναυτικό στόλο.

 

Η έκθεσή μου βελτιώνει σημαντικά την αρχική πρόταση, αφού διασφαλίζει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με βάση και τις σχετικές διατάξεις Σένγκεν, όπου βασίζεται ο υπό συζήτηση κανονισμός.

 

Επίσης, η έκθεσή μου αλλάζει τη γλωσσική διατύπωση του κειμένου, ώστε η γλώσσα να είναι ουδέτερη ως προς τα φύλα, διότι γνωρίζουμε ότι τελευταία έχουν εισέλθει στο ναυτικό επάγγελμα και πολλές γυναίκες.

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι απορρίψαμε το κριτήριο της κοινής ιθαγένειας, αφού δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία βάσει της οποίας να απαιτείται από τους ναυτικούς να έχουν την ίδια ιθαγένεια, προκειμένου να τους χορηγηθεί συλλογική θεώρηση. </AmJust>

Η έκθεση δηλαδή προτείνει τη χορήγηση ομαδικής θεώρησης μικρής χρονικής διάρκειας σε ομάδα ναυτικών από πέντε έως πενήντα άτομα, ακόμα και αν δεν είναι της ίδιας εθνικότητας. Και αυτό προς διευκόλυνση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.