Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αίγυπτο     

Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, ακόμα ένα ψήφισμα για την Αίγυπτο. Λέτε αυτή την φορά να φτάσει η φωνή μας στα αυτιά των ιθυνόντων; Διότι μέχρι τώρα μας αγνοούν επιδεικτικά.

Η νέα δίκη των 50 κατηγορουμένων στις 15 Μαρτίου και η καταδίκη 21 εξ αυτών σε ακόμη αυστηρότερες ποινές, καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η χώρα αυτή δεν έχει απολύτως κανένα σεβασμό για τις θεμελιώδεις ελευθερίες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ιδιωτική ζωή. Μεταξύ των κρατουμένων είναι και ένας Έλληνας πολίτης. ο Κώστας Καστανιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται την μεταφορά του στην Ελλάδα.

Τελικά η Αίγυπτος δεν σέβεται ούτε τις διεθνείς συμβάσεις, ούτε τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε καν τους ίδιους τους νόμους της, που δεν ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία. Κατόπιν αυτών γεννάται το ερώτημα: Ποιος κυβερνά την Αίγυπτο; Υπάρχει κράτος δικαίου ή κυβερνά το παρακράτος των φανατικών ισλαμιστών; Με ποιους τελικά συνάπτει συμφωνίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Επίτροπε; Πρόκειται τελικά να κάνετε κάτι επ΄αυτών των θεμάτων; Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την δύναμη και την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Αίγυπτος να σεβασθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και να απελευθερώσει άμεσα τους αδίκως κρατουμένους;