ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

Παρέμβαση του Προέδρου του ΕΚ για απελευθέρωση της Λεϊλά Ζάνα

Καραμάνου (PSE) . – Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας το εξής: πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκα την Τουρκία μαζί με μια αντιπροσωπεία έξι ευρωβουλευτών. Κατ’ αρχάς, χαρήκαμε που έχει συντελεστεί αρκετή πρόοδος κατά τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της Τουρκίας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι περίπου δέκα χρόνια τώρα, κρατείται στις φυλακές η πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζάνα. Όταν παραβιάστηκαν οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του κ. Ερντογάν, όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα, υπερασπιστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματά του και τις πολιτικές του ελευθερίες. Περιμένουμε λοιπόν, απ’ αυτή τη νέα κυβέρνηση, να δείξει ευαισθησία, όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, σε κάθε περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ένα βραβείο Ζαχάρωφ να είναι στις τουρκικές φυλακές δέκα χρόνια τώρα.

Γι’ αυτό ζητώ την άμεση πολιτική σας παρέμβαση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, για την απελευθέρωση της Λεϊλά Ζάνα, για την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκισή της.