Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

Καρκίνος του μαστού

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να συγχαρώ θερμά την κ. Jöns για την πολύ σημαντική συμβολή της στην ευαισθητοποίηση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καυτό θέμα του καρκίνου του μαστού, όχι μόνο με τη σύνταξη αυτής της εξαιρετικής έκθεσης αλλά και με τη διοργάνωση σχετικής έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διοργάνωση δημόσιας συζήτησης, όπου έλαβαν μέρος κορυφαίοι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, παρουσία και του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Byrne.

Σε εκείνη τη δημόσια ακρόαση διαπιστώσαμε με θλίψη, απογοήτευση και έκπληξη ότι είναι πολύ λίγοι οι πόροι που διατίθενται για έρευνες που αφορούν τις ασθένειες που πλήττουν με ιδιαίτερη συχνότητα τις γυναίκες, όπως είναι η οστεοπόρωση, οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης και ο καρκίνος του μαστού εν προκειμένω. Διαπιστώσαμε δηλαδή ότι διατίθενται περισσότεροι πόροι για τις ασθένειες που πλήττουν κυρίως τους άνδρες, κι αυτό το λέω για τους άνδρες συναδέλφους, παρά για τις ασθένειες που πλήττουν τις γυναίκες· δηλαδή και στα θέματα ! ! της αντιμετώπισης των ασθενειών, στα προβλήματα υγείας, υπάρχουν διακρίσεις με βάση το φύλο. Και αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το δει, διότι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που ανέφερε η Επίτροπος και οι άλλοι συνάδελφοι, μία στις οκτώ γυναίκες πλήττεται από τη φοβερή αυτή αρρώστια που πλήττει ιδιαιτέρως τις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών.

Εμείς, ως Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών, ζητούμε και απαιτούμε περισσότερη έρευνα για τις αιτίες, για τη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, για τα προληπτικά μέτρα και τη θεραπεία μετά την εκδήλωση της νόσου. Βεβαίως αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κυρία Επίτροπε, για όσα θετικά μηνύματα μάς δώσατε σήμερα σχετικά με την προώθηση μέτρων και προγραμμάτων με συγκεκριμένους στόχους αλλά κυρίως για το ότι θα υπάρξει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και ότι θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση της κ. Jöns στη σύσταση την οποία προγραμματίζετε για τα κράτη μέλη και τέλος ότι θα αξιοποιήσετε και τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα το Διαδίκτυο. Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτά τα θετικά μέτρα που εξαγγείλατε.