Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

Γυναίκες και αθλητισμός

Καραμάνου (PSE). Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά την κ. Fraisse που είχε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, πάνω στο πολύ σοβαρό θέμα της σχέσης του αθλητισμού με τις γυναίκες.

Η έκθεση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία ενόψει και των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και ελπίζουμε ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνει θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την οργανωτική επιτροπή Αθήνα 2004. Αλλά, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και την Επίτροπο, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά σε όσα προτείνει η έκθεση. Πράγματι, κυρία Επίτροπε, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυναμικό μέσο για την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και, κυρίως, για την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών! ! , και νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε όλα τα επίπεδα των αθλητικών δραστηριοτήτων, να υποστηριχθεί η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στον τομέα της άθλησης, της οργάνωσης και της διοίκησης του αθλητισμού, καθώς και σε όλα τα επίπεδα της προπόνησης και της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να διασφαλίζουν ότι οι νέες γυναίκες θα έχουν λόγο στην ανάπτυξη των πολιτικών και των προγραμμάτων που τις αφορούν. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν τα μέσα ενημέρωσης ώστε να αντανακλούν θετικά και να καλύπτουν επαρκώς το εύρος, το βάθος, την ποιότητα και τα οφέλη της ενασχόλησης των γυναικών και των κοριτσιών με τον αθλητισμό· να υποστηριχθεί τέλος η επίτευξη των προτύπων ισότητας των δύο φύλων που τέθηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1998 και να γίνουν πράξη όσα περιλαμβάνει η Διακ! ! ήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτέλεσε το κλείσιμο των εργασιών ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

Καθώς πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ας μετατρέψουμε την ιδέα της γυναικείας συμμετοχής ως ένα σημαντικό μήνυμα αυτών των αγώνων. Ας γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μια πραγματική γιορτή της ανθρωπότητας που θα προάγει τις αξίες στις οποίες οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη σημασία, τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, του σεβασμού της διαφορετικότητας, του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, της δημιουργικής συνύπαρξης των ανθρώπων και της επίλυσης των όποιων διαφορών με ειρηνικά μέσα.