Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

Προετοιμασία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, στα διθυραμβικά σχόλια των συναδέλφων για την ικανότητα, την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής Προεδρίας, θα ήθελα απλώς να προσθέσω και την ικανοποίηση εκείνων από μας που ζήσαμε από πολύ κοντά αυτό που ο Πρόεδρος κ. Prodi αποκάλεσε πάθος και ευφυΐα.

Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει μια σειρά από καυτά ζητήματα που διχάζουν, τόσο τα κράτη μέλη, όσο και την κοινή γνώμη. Το Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης έχει προεξάρχουσα σημασία και ελπίζουμε η συνέλευση να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα βγάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την κρίση ταυτότητας, και όχι απλώς σε ένα κατάλογο εναλλακτικών λύσεων. Ελπίζω ακόμη, μαζί με χιλιάδες οργανώσεις γυναικών σε όλη την Ευρώπη, ότι η Συνταγματική Συνθήκη θα κατοχυρώνει πλήρως την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, την κατάργηση κάθε αποκλεισμού με βάση το φύλο και θα διασφαλίζει την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς. Οι γυναίκες δεν θα αποδεχθούν ποτέ ένα σύνταγμα που θα αφήνει έξω από τις αξίες και τους στόχους της Ένωσης την ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες δεν θα αποδεχθούν ποτέ ότι η κλιμακούμενη βία εναντίον τους και η έξαρση της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, λόγω έλλειψης μιας καθαρής νομικής βάσης στη Συνθήκη.

Στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης, θα πρέπει να απορριφθεί η λογική του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την αναθεώρηση του ασύλου, που κυριολεκτικά κουρελιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951. Οι όποιες πολιτικές αποφάσεις της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Όπως είπε και η κα Terron I Cusi, οι περισσότεροι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν δια της νομίμου οδού. Χρειαζόμαστε λοιπόν καλύτερη διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων και όχι περισσότερη ενίσχυση των συνόρων, καταστολή ή και σύνδεση της μετανάστευσης με τη δράση των εγκληματικών δικτύων.

Τέλος, στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, νομίζω ότι θα πρέπει να περιληφθούν στην ατζέντα, πρώτον η κατάργηση της θανατικής ποινής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεύτερον η μεταχείριση των αιχμαλώτων στην Γκουαντανάμο και τρίτον αυτό που αποκαλέσαμε εδώ σε αυτήν την αίθουσα ψέμα του αιώνα, η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Κύριε Προεδρεύοντα, θα πρέπει να δοθεί από τη Θεσσαλονίκη σαφής προοπτική ένταξης των χωρών της δυτικής Βαλκανικής και να ξεκινήσει η προενταξιακή προετοιμασία, ως όρος εκ των ουκ άνευ για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.