Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

Κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2002)

 

Καραμάνου (PSE), Εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών . Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή κ. Sylla, που έφερε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

Ως συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Γυναικών, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μας για τις επισημάνσεις και τις συστάσεις της έκθεσης για την κατοχύρωση και εφαρμογή στην καθημερινή ζωή και πράξη της δημοκρατίας και της ισότητας, υπό την έννοια της ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στους δημοκρατικούς θεσμούς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών.

Δεν είναι δυνατόν, κύριε Επίτροπε, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και πολίτες με περιορισμένα δικαιώματα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επαγγελματικοί κλάδοι και περιοχές όπου η κοινοτική νομοθεσία, οι δημοκρατικοί κανόνες και οι θεμελιώδεις ελευθερίες να εφαρμόζονται μόνον για τους άνδρες.

Η επιτροπή μου έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις διακρίσεις με βάση το φύλο, όπως επίσης και τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνική και κοινωνική καταγωγή. Καταδικάζουμε δηλαδή τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που εκπορεύονται κυρίως από πολιτισμικές παραδόσεις και κοινωνικά στερεότυπα, και τα οποία σήμερα παραπέμπουν σε σκοτεινές και θλιβερές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Επίμονα και σταθερά ζητούμε το αυτονόητο: τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες να αφορούν εξ ίσου άνδρες και γυναίκες, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για mainstreaming.

Με αφορμή και τη ψήφιση σήμερα της έκθεσης σχετικά με το πρόγραμμα DAPHNE για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, θα ήθελα, κύριε Επίτροπε, να ζητήσω ακόμη μια φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τα κράτη μέλη, να θέσουν ψηλά στην πολιτική τους Ατζέντα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που αποτελεί τη χειρότερη μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών. Θεωρώ ότι καμιά πολιτική δεν θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο βάρος από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.