ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

Ενσωμάτωση των θεμάτων ισότητας των φύλων στον προϋπολογισμό

 

Καραμάνου (PSE). Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ κατ’ αρχάς να συγχαρώ την εισηγήτριά μας κ. Ghilardotti για την πολύ μεγάλη συμβολή της στην προβολή και την ανάδειξη της σχετικά καινούργιας έννοιας της ενσωμάτωσης των θεμάτων ισότητας των φύλων στον προϋπολογισμό (gender budgeting).

Η προώθηση της ιδέας, η ενσωμάτωση δηλαδή της ισότητας των φύλων στον προϋπολογισμό, ασφαλώς δεν αναζητά να δημιουργήσει χωριστά κεφάλαια χρηματοδότησης ούτε επιδιώκει περισσότερους οικονομικούς πόρους για τις γυναίκες. Αυτό που προσπαθούμε είναι να αξιολογηθούν οι συγκεκριμένες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των δύο φύλων και, φυσικά, να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις στους προϋπολογισμούς προκειμένου μέσω αυτών να προάγεται αντί να υπονομεύεται η ισότητα των δύο φύλων.

Σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι η μακροοικονομική πολιτική μπορεί να συρρικνώσει ή να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους, την οικονομική αυτοδυναμία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Παραδείγματος χάρη, ο προϋπολογισμός για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν από τη διαφορετική φυσιολογία των δύο φύλων και τα διαφορετικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα δύο φύλα. Δεν μπορεί δηλαδή το αρσενικό να αποτελεί μέτρο των πάντων. Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στη διάθεσή της ούτε μεθόδους, αλλά ούτε και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που να αναλύουν τον προϋπολογισμό κατά φύλο.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι όλες οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να εφαρμόσουν την ενσωμάτωση των θεμάτων ισότητας των φύλων σε όλους τους προϋπολογισμούς τους. Τέλος, μεγάλη σημασία έχει και η ύπαρξη μηχανισμών διαφάνειας και ελέγχου.