ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

Γυναίκες των αγροτικών περιοχών

 

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω την κ. Κράτσα, που είχε την πρωτοβουλία αυτής της έκθεσης. Είναι πολύ μεγάλη η συμβολή της στην προβολή και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερη επαγγελματική κατηγορία γυναικών, οι αγρότισσες.

Η Επιτροπή Γυναικών, κατανοώντας και εκτιμώντας την ιδιαίτερη συμβολή που μπορεί να έχουν οι αγρότισσες στην αναβάθμιση της υπαίθρου, διοργάνωσε σχετικό δημόσιο διάλογο στις 18 Μαρτίου του 2003.

Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ αναμένουμε, κύριε Επίτροπε, τα πρόσθετα κονδύλια που θα δοθούν για την ανάπτυξη της υπαίθρου να στοχεύσουν και στη βελτίωση της ζωής των αγροτισσών, που είναι υποβαθμισμένη και υποτιμημένη σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζουμε ιδιαίτερα να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές που θα επιτρέψουν στις αγρότισσες να συνδυάσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους.

Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία ενός θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου δράσης για την αγροτική ανάπτυξη, που συμπεριέλαβε και τις γυναίκες. Στην Ελλάδα χιλιάδες γυναίκες επωφελούνται από την κοινοτική πρωτοβουλία Leader. Απαιτείται ωστόσο νομική και συμβουλευτική στήριξη των γυναικών της υπαίθρου, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, προγράμματα κατάρτισης, ενέργειες που θα στηρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών και τους τοπικούς αναπτυξιακούς στόχους, με σκοπό την υποστήριξη και εξασφάλιση της απασχόλησης, αλλά και της παραμονής των αγροτισσών στην περιοχή τους.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω έναν πολύ επιτυχημένο τομέα δράσης στην Ελλάδα, τους γυναικείους συνεταιρισμούς, και ιδιαίτερα τους αγροτοτουριστικούς συνεταιρισμούς.