Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ Ι 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

Πρόγραμμα Daphne II (2004-2008)

 

Καραμάνου (PSE). Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την επιτροπή της οποίας έχω τη τιμή να προεδρεύω, και αγωνιζόμαστε να μπει και στην κορυφή της Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή Γυναικών, αμέσως μετά το Πεκίνο, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας, και αυτές οι προσπάθειες είχαν σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση του προγράμματος DAPHNE, την επέκταση του οποίου μέχρι το 2008 συζητάμε σήμερα.

Η επιτροπή μας, με εισηγήτρια την κ. Groner, χαιρετίζει την υιοθέτηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος DAPHNE μέχρι το 2008, καθώς και την αύξηση του προϋπολογισμού του. Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών είναι γνωστό ότι είναι ένα φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαιτέρως σε ένα περιστατικό που συνέβη μέσα στο κατακαλόκαιρο. Βέβαια, το θέμα αυτό δεν θα έπαιρνε τόση μεγάλη δημοσιότητα μέσω του διεθνούς Τύπου, εάν δεν επρόκειτο για την κόρη του διάσημου γάλλου ηθοποιού Jean-Louis Trintignant. Γνωρίζουμε ότι η Marie Trintignant ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον γάλλο μουσικό και σύντροφό της Bertrand Cantat. Βεβαίως, υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες οι οποίες υφίστανται τη βία σε καθημερινό επίπεδο μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά καθημερινά υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση ή και θανατηφόρα βία από άνδρες σαν τον αξιότιμο κ. Cantat. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει μάλιστα ότι η συζυγική βία προκαλεί περισσότερους θανάτους γυναικών παρά ο καρκίνος. Επί πλέον, κατά τα τελευταία χρόνια, με την ενίσχυση και των μεταναστευτικών ρευμάτων, γνωρίζουμε ότι χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μέσα στην Ευρώπη είναι θύματα της νέας μορφής δουλείας, της εμπορίας για οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Πρόκειται για την πλήρη άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, δηλαδή όλων όσα καθιστούν την ανθρώπινη ζωή αξιοπρεπή. Γι' αυτό η πολιτική μου ομάδα πιστεύει, λόγω του μεγέθους αλλά και της έξαρσης του προβλήματος κατά τα τελευταία χρόνια, ότι απαιτείται σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, διότι το πρόγραμμα αποτελεί τη μοναδική χρηματοδοτική πηγή για τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς. Κατά την προηγούμενη περίοδο, οι αδυναμίες χρηματοδότησης περιόρισαν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, διότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, όπως ανέφερε και η κ. Aviles Perea προηγουμένως. Επί πλέον, είναι γνωστό ότι η επιτροπή μας κατέβαλε προσπάθεια για να ευαισθητοποιήσει τα μέλη της Συνέλευσης προκειμένου να θεσπισθεί μια ισχυρή νομική βάση για την καταπολέμηση της βίας, αλλά δυστυχώς η έκκλησή μας δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η εισηγήτριά μας κ. Groner αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διεκδικήσεις μας και η έκθεσή της είναι πράγματι εξαιρετική.