ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2001

 

 

Τουρκία

 

Καραμάνου (PSE), Εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις Ίσες Ευκαιρίες . - Κύριε Πρόεδρε, ως συντάκτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις Ίσες Ευκαιρίες, θα ήθελα να επισημάνω τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία και τα οποία δεν απασχόλησαν αρκούντως την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

 

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να επισημάνω ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, δικαιώματα που ως επιτροπή θεωρούμε ότι αποτελούν όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Πληροφορήθηκα ότι ξεκίνησε, ακριβώς σήμερα, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση συζήτηση για την αναθεώρηση του Αστικού Κώδικα, πολλά άρθρα του οποίου παραβιάζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση κάθε διάκρισης εις βάρος των γυναικών, την οποίαν ωστόσο η Τουρκία έχει κυρώσει. Εκφράζω την ευχή το κοινοβούλιο να ψηφίσει το σχέδιο νόμου, όπως αποφασίστηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης τον Ιούνιο.

 

Ωστόσο, υπάρχει το κρίσιμο ερώτημα εάν ο νόμος θα έχει ισχύ και για τις υπάρχουσες ήδη οικογένειες, διότι, δυστυχώς, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης κατατέθηκε την τελευταία στιγμή τροπολογία που εξαιρεί τις ήδη υπάρχουσες οικογένειες. Αυτό είναι τελείως ανεπίτρεπτο, να ισχύσουν δηλαδή αλλαγές του Αστικού Κώδικα μόνον για τις μέλλουσες γενιές, και γνωρίζω ότι και οι γυναικείες οργανώσεις στην Τουρκία έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους.

 

Το εθνικό πρόγραμμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα των φύλων, ωστόσο δεν προβλέπεται καθόλου υιοθέτηση θετικών μέτρων, κάτι που, όπως επισημαίνουν και οι γυναικείες οργανώσεις, θα επέτρεπε αλλαγές σε όλους τους νόμους που θεσμοθετούν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

 

Σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, επισημαίνω τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών, που φθάνει το 39,6% , ποσοστό που επιτείνεται στις αγροτικές περιοχές και, ταυτόχρονα, τον περιορισμένο αριθμό των γυναικών που τυγχάνουν κοινωνικής ασφάλισης.

 

Θα ήθελα να ζητήσω από την Τουρκία να προχωρήσει στην κατάργηση κάθε διάκρισης εις βάρος των γυναικών και, βεβαίως από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την αναγκαία οικονομική και τεχνική υποστήριξη για να γίνει αυτό πράξη.