ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2001

 

Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών (πρόσβαση στην απασχόληση, επαγγελματική εκπαίδευση και προώθηση και συνθήκες εργασίας)

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, η τροποποίηση της οδηγίας του 1976 αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που καταδεικνύει την ευαισθησία της Επιτροπής για τα θέματα της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων. Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών από την πλευρά της, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της εισηγήτριάς μας κ. Hautala αλλά και άλλων συναδέλφων, έχει συμβάλει στο να παρουσιαστεί σήμερα ένα βελτιωμένο κείμενο που συγκεντρώνει ευρύτατη συναίνεση. Για αυτό περιμένουμε την ένθερμη υποστήριξη της Επιτροπής αλλά και του Συμβουλίου. Η νέα οδηγία ασφαλώς έρχεται να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια στον χώρο της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης των γυναικών και να αντικαταστήσει ένα παρωχημένο νομικό πλαίσιο, που έχει συντελέσει τα μέγιστα στις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, σε σοβαρές αποκλίσεις από την αρχή της ισότητας, στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, στον αποκλεισμό των γυναικών από πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και, γενικότερα, στη διαίρεση της αγοράς εργασίας κατά φύλο.

 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόσφατα το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε σχεδόν παμψηφεί ανάλογη διάταξη του Συντάγματος που επέτρεπε επίσης αποκλίσεις από την αρχή της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας. Η έκθεση Hautala κάνει ένα βήμα στη διαμόρφωση ενός καλύτερου πλαισίου και εισάγει νεους τομείς δράσεις, όπως μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων από άνιση μεταχείριση που συνδέεται με την εγκυμοσύνη και την μητρότητα, τη δικαστική προστασία, θετικά μέτρα για την εφαρμογή στην πράξη της ισότητας, όπως τονίστηκε από πολλές συναδέλφους, καθώς και κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβιάσεως της οδηγίας. Ωστόσο, θεωρώ ότι η οδηγία θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στον καθορισμό αντικειμενικών και μόνο κριτηρίων στην επιλογή για οποιαδήποτε θέση εργασίας και να μην αφήνει παράθυράκια για παρεκκλίσεις και αποκλεισμούς με βάση το φύλο.