ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

 

 

 

Ακρωτηριασμοί των γυναικείων γεννητικών οργάνων

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να και εγώ να συγχαρώ την κ. Valenciano Martνnez-Orozco για την ποιότητα και την πληρότητα της έκθεσής της. Είναι γεγονός ότι για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, οι ακρωτηριασμοί των γεννητικών τους οργάνων αποτελούν κάτι το αναπόφευκτο, μια τρομοκρατική πράξη που πρέπει να την υποστούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Η απουσία εναλλακτικής λύσης και η παντελής έλλειψη πληροφόρησης αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για όσες γυναίκες υπόκεινται σα αυτόν τον εξευτελιστικό ακρωτηριασμό, που αποτελεί την χειρότερη μορφή καταπίεσης, τρομοκράτησης και εκμετάλλευσης των γυναικών, μια εγκληματική πράξη που παραβιάζει την ατομική ελευθερία, την σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία συνείδησης και το δικαίωμα στην υγεία, αφού προκαλεί σοβαρές σωματικές βλάβες και ψυχικές παρενέργειες, πέρα από τον αντίκτυπο που έχει στη σεξουαλική ταυτότητα των γυναικών και στην αναπαραγωγική τους λειτουργία.

 

Εκατόν τριάντα εκατομμύρια ακρωτηριασμένων γυναικών στον κόσμο είναι ένα τρομακτικό νούμερο. Δυστυχώς, αυτή η φρικτή πρακτική εισήχθη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της British Medical Association, γίνονται κάθε χρόνο τρεις χιλιάδες ακρωτηριασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και, φυσικά, οι φονταμεταλιστές, ακόμη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν διστάζουν να εφαρμόσουν τις μεσαιωνικές πρακτικές προκειμένου να χειραγωγήσουν τις γυναίκες και να ελέγξουν την σεξουαλικότητά τους.

 

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα προστασίας από τον νόμο όταν διακυβεύονται θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα όπως στην περίπτωση του ακρωτηριασμού. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή αδυναμία του νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό ζητούμε την εφαρμογή νομοθεσίας που θα εντάσσει στις διατάξεις του ποινικου δικαίου αυτό το φρικτό έγκλημα. Και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ασκήσει πολύ μεγάλη επιρροή στο πλαίσιο των οικονομικών συμφωνιών που συνάπτει με τις χώρες που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές στο πλαίσιο της συμφωνίας του Cotonou, αλλά και με τη θέσπιση εξωεδαφικής νομοθεσίας. Θα ήθελα, τελειώνοντας, να απευθύνω έκκληση στο ΕΛΚ, ώστε να δείξουμε ενωμένες την αλληλεγγύη μας στις χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποστεί αυτή τη φρικτή διαδικασία και να αλλάξετε μέχρι αύριο την απόφασή σας.