ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001

Διάταξη των εργασιών

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να μιλήσω για ένα άλλο θέμα, για να αλλάξουμε λίγο το κλίμα.

 

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη και τον αποτροπιασμό μου για τον τραγικό θάνατο από ασφυξία μέσα σε κοντέινερ οκτώ προσφύγων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, στη Νότια Ιρλανδία. Οκτώ νεκροί πρόσφυγες, θύματα όχι τόσο των μεταφορέων, όπως έσπευσαν να δηλώσουν οι αρχές, όσο της ευρωπαϊκής αναλγησίας και ενός παγκόσμιου συστήματος που επιτρέπει και ενθαρρύνει την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, όχι όμως και την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, ενός συστήματος που καταδικάζει τα δύο τρίτα των ανθρώπων του πλανήτη να ζουν υπό συνθήκες απίστευτης φτώχειας.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο απέναντι στη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων, ούτε είναι δυνατόν να αισθανόμαστε ασφαλείς στο φρούριο Ευρώπη όσο υπάρχει γύρω μας τόση ανθρώπινη δυστυχία και τέτοιο χάσμα ανάπτυξης.

 

Θεωρώ πολύ θετικό ότι θα συζητήσουμε το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών την Πέμπτη στα επείγοντα, αλλά θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κυρία Πρόεδρε, να μεταφέρετε αυτές τις απόψεις στο Συμβούλιο του Λάκεν.